Syreskader
Viden om

Syreskader på tænderne

Indholdsfortegnelse

Syreskader på tænder er blevet et mere og mere almindeligt problem hos danskerne. Det anslås, at et sted mellem hver sjette og syvende dansker har problemer med syreskader på tænderne.

Årsagerne til, at der opstår disse skader på tænderne, kan være mange, men en af de helt store syndere er indtaget af syreholdig mad og drikke, hvor specielt sodavand (herunder almindelig danskvand) og andre læskedrikke spiller den helt store hovedrolle i problemerne. Det er både sukkeret og kulsyren, der forårsager syreskader. Vær opmærksom på, at kulsyre også findes i både almindelig danskvand og i sukkerfri sodavand.

Syreskader på tænder (erosioner, som det kaldes i fagsprog) opstår nemlig, når dine tænder lidt for ofte udsættes for noget surt. Læskedrikke og sodavand er ofte ganske syreholdige, men også frugt og syrligt slik er fødevarer, der kan være en medvirkende årsag til syreskader på tænderne. Udover indtaget af syreholdige fødevarer kan skaderne også skyldes mavesyre, der rammer tænder i forbindelse med sure opstød eller opkast.

Hvis du allerede døjer med syreskader på tænderne, eller måske er i risikogruppen for at udvikle dem, kan du med fordel læse resten af teksten her. Her vil du blive klogere på, hvad de helt præcist er, hvorfor de opstår, hvordan de behandles, og hvad du selv kan gøre for at undgå syreskader på tænderne i fremtiden.

Hvad er syreskader?

Erosioner – altså syreskader på tænderne – skyldes nok ikke overraskende, at tænderne har været udsat for for meget syre. Syre fra mad, drikke og din mave kan være med til at gøre skade på dine tænder, som helt konkret skader din emalje.

For når tænderne udsættes for syre over for lang tid, vil syren gå i gang med at nedbryde den yderste og tynde del af tanden, der kaldes for emaljen. Emaljen er faktisk noget af det hårdeste og stærke biologiske materiale, men syren kan altså alligevel slide emaljen helt af.

Det er ganske problematisk, da emalje ikke kan gendannes. Når først den er væk, kommer den altså ikke tilbage. Og når dine tænder mangler hele eller dele af emaljen, er den altså meget mere sårbar. Tænderne svækkes, slides i stykker og er i øvrigt ganske følsomme overfor både varme og kulde.

Ved de helt slemme tilfælde kan man risikere, at syreskaderne når helt ned til tandbenet (dentinen). Her risikerer tandbenet altså at ætse helt væk, hvilket vil efterlade skader, der hverken kan udbedres af vores dygtige tandlæger eller andet fagpersonale.

Derfor er det vigtigt med regelmæssigt tandeftersyn, så man kan fange eventuelle syreskader i opløbet.

Hvordan opstår der syreskader på dine tænder?

Syreskader på tænder opstår som nævnt, når syreholdige (når pH-værdien er under 5,5) fødevarer eller væsker er i kontakt med dine tænder over længere tid. Det kan dels stamme fra mad og drikke og dels fra din mavesyre i forbindelse med sure opstød og opkast.

Når syreskader på tænderne opstår, skyldes det som regel en eller flere af følgende faktorer. For udover din generelle sundhed – som altså også har noget at skulle have sagt – bør du være opmærksom på dette.

  • Spise- og drikkevaner
    Spiser du meget syreholdig mad, eller drikker du mange syreholdige sodavand, juices eller andre læskedrikke, er du mere udsat for syreskader på tænderne. Udover hvor ofte du spiser eller drikker dem, betyder det faktisk også noget, hvordan du spiser eller drikker det. For jo længere tid tænderne er udsat for syre, jo dårligere er det. Derfor kan man groft sagt sige, at hvis du endelig skal drikke en sodavand, bør du drikke den relativt hurtigt og ikke sidde og sippe til den i timevis, da tænderne så vil være i en slags syrebad over længere tid.
  • Mundhygiejne
    En god mundhygiejne er altid vigtigt, og det har selvfølgelig også stor betydning for din risiko i forhold til at udvikle syreskader på tænderne. For jo bedre du er til at børste tænder og bruge tandtråd, jo bedre er du også til at få fjernet syreresterne, som ellers ville kunne skade din emalje og dine tænder.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har syreskader?

Uheldigvis er syreskader ikke altid lige noget, man mærker til i de tidlige stadier. Dog kan det være et symptom på syreskader i tænderne, hvis du oplever problemer med isninger eller får små jag i tænderne, når du indtager noget koldt eller varmt.

Et andet symptom på syreskader kan være et ændret udseende af tænderne. Tænder med syreskader vil have mistet noget af deres overfladestruktur, hvilket medfører, at de ser mere matte ud, eller måske endda helt blanke og glatte ud. Hvis syreskaderne er i et sent stadie, vil tænderne måske fremstå gullige. Det skyldes, at meget af tandoverfladen vil være slidt af, og derfor vil noget af tandbenet – som har en mere gul farve – skinne igennem.

I de senere stadier af syreskader vil man også kunne opleve, at kindtænderne får skålformede fordybninger, og at kanten af fortænderne får takker. Isninger og jag i tænderne vil også være mere markante, jo værre syreskaderne er.

Sådan behandles syreskader på tænder

Behandlingen af syreskader afhænger af, hvor fremskredne skaderne er. Hvis de opdages på et tidligt stadie, kan det faktisk være tilstrækkeligt med en omlægning af de vaner, som har skabt syreskaderne til at starte med. De mindre alvorlige tilfælde af syreskader kan nogle gange også klares gennem en behandling med fluorlak, små fyldninger eller forseglinger.

I de mere fremskredne tilfælde, hvor syreskaderne på dine tænder er mere alvorlige, er det en større behandling, der skal til. Hvis emaljen eksempelvis er helt væk, skal tændernes funktion og udseende genskabes via f.eks. kroner og større fyldninger. Dette er samtidig løsninger, der desværre ikke holder hele livet, hvorfor du vil være nødsaget til løbende behandlinger resten af livet.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis syreskaderne først er opstået, er der desværre ikke så meget, du selv kan gøre. Men hvis de ikke er opstået endnu, er der heldigvis en masse, du kan gøre for at mindske risikoen for, at du kommer til at få syreskader på tænderne fremadrettet.

  • Begræns indtaget af syreholdige drikke- og madvarer
    Det giver måske sig selv, men du kan gøre meget for at mindske risikoen for syreskader ved at begrænse indtaget af syreholdige drikke- og fødevarer.
  • Hvis du skal drikke læskedrikke, så gør det med sugerør og gerne ifm. et måltid
    Hvis du drikker læskedrikke, er det bedst at gøre det med sugerør. På den måde transporterer du den syreholdige væske forbi tænderne, så de får mindst mulig syrepåvirkning. Det er også bedst at drikke læskedrikke i forbindelse med måltider, da tænderne så ikke udsættes for syre alene.
    Hav gode tandbørstnings-rutiner → Børst to gange dagligt og tidligst én time efter indtagelse af noget syreholdigt
    En god mundhygiejne er vigtig i forhold til at forebygge syreskader. Børst dem grundigt to gange om dagen. Selvom du måske tænker, at du skal børste tænder, lige efter du har indtaget syreholdige fødevarer, er det faktisk ikke tilfældet. For hvis du gør det, blotter du faktisk bare tænderne endnu mere overfor syren. Vent derfor en times tid med at børste dine tænder efter indtagelse af syreholdige drikke- og fødevarer.
  • Kom til regelmæssigt tandlægeeftersyn
    Regelmæssige besøg hos tandlægen er din bedste sikring mod syreskader på tænderne. Her kan kompetent fagpersonale opdage problemerne, inden de bliver for alvorlige.

 

Find en klinik nær dig i dag

Ofte stillede spørgsmål til syreskader på tænderne

Om man kan rette op på syreskader, afhænger af hvor fremskreden tilstanden er. Hvis det stadig er i et tidligt stadie, kan man rette op på den med en simpel vane-omlægning, hvor man nedsætter sit forbrug af syreholdige fødevare og drikke og forbedrer sin tandbørstning. Er tilstanden mere fremskreden, kan det kræve at tændernes udseende og funktion skal genskabes gennem f.eks. kroner eller fyldninger.

Det er ikke altid til at vide, om man har syreskader. Symptomer på syreskader på tænderne kan bl.a. være isninger og jag i tænderne ved indtagelse af noget varmt, mens de rent fysisk også kan ændre udseende en smule, hvor de kan se mere matte ud, eller sågar fremstå helt blanke og glatte.

Syreskader kan ikke altid mærkes, og det kommer også meget an på, hvor fremskredne syreskaderne er. De kan bl.a. føles som isninger eller jag i tænderne ved indtagelse af varme fødevarer eller drikke.

Nej, ødelagt emalje kan ikke gendannes og kommer ikke tilbage. Derfor er det vigtigt at holde øje med dine tænders sundhed.