Blister
Vi kender alle til den kedelige følelse af at have blister i munden. Det gør ondt, især når tungen strejfer blisten, eller når man indtager noget syrligt. Nogle får hyppigere blister end andre – hvis du er én af dem, der får det ofte, så læs mere her på siden.
Her kan du blive klogere på, præcist hvad blister er, hvorfor de opstår, samt hvordan man kan forebygge dannelsen af dem.
Hvis du allerede er generet af blister i munden, kan vi hos Colosseum Tandlægerne lindre dine gener og fremme helingen af såret i forbindelse med blister i mundhulen.
Hvad er blister i munden?
Blister er de her små irriterende sår i munden, som gør, at det kan blive svært at spise og drikke eller sågar tale. De starter som små blærer, men efter kort tid udvikler de sig til deciderede sår, hvor nerveender blottes, hvilket også er grunden til, at de kan være særdeles smertefulde.
Blisterne er typisk små hvidlige eller gullige sår, som er omkranset af en rødlig kant. De kan variere utrolig meget i størrelse og facon og opstår typisk på de bløde steder i munden; altså primært tungen og indersiden af læberne.
Det kan også variere, hvor lang tid en omgang blister i munden vil vare ved. Men ofte vil de forsvinde efter 5-15 dage alt efter størrelsen på dem.
Hvorfor får man blister i munden?
Konkret opstår blister i munden, fordi mundens tynde slimhinde er blevet beskadiget. Når der går hul på slimhinden, vil der altså opstå smerter. Slimhinden kan briste enten som udtryk for irritation eller grundet decideret beskadigelse.
Irritationen kan bl.a. skyldes syreholdige drikkevarer eller skummemidlet i tandpasta (natriumlaurylsulfat), mens beskadigelse kan ske gennem eksempelvis for hård tandbørstning.
Hvad giver blister i munden?
Det er faktisk endnu ikke præcist afklaret, hvad det er, der giver blister i munden. Der er dog en række ting, som menes at have betydning for udviklingen af blister.
- Stærke eller syreholdige fødevarer: Stærke eller syreholdige fødevarer, som f.eks. sodavand eller gammel og stærk ost, menes at kunne kobles sammen med dannelsen af blister i munden.
- Vitaminmangel: Ligeledes menes det, at der kan være en sammenhæng mellem vitaminmangel og dannelse af blister.
- Stress: Der er mange som oplever, at de får specielt mange blister i stressede perioder.
- Beskadigelse af mundslimhinden: Som nævnt ovenfor kan blister også opstå, fordi man har fået beskadiget sin mundslimhinde gennem f.eks. bid eller for hård tandbørstning.
- Tandpasta med skummemiddel: Hvis man har tendens til blister, kan man med fordel udskifte sin tandpasta, hvis den indeholder skummemiddel. Skummemidlet kan nemlig medføre blister i munden, hvis man er blandt den gruppe af mennesker, som ofte får dem.
- Hormonelle svingninger/forandringer: Der er nogle kvinder, som har tendens til få blister op til menstruation.
Find din lokale klinik
Kontakt din lokale klinik herunder, eller book en tid med det samme
Kan man forebygge blister i munden?
Det er svært at komme med ét godt råd til, hvordan man forhindrer at få blister i munden, da det kan være meget svært at afklare, præcist hvorfor netop du får blister. Men herunder præsenterer vi en række små tiltag, du kan lave i din hverdag, som vil mindske risikoen for dannelse af blister i munden.
- Udskift din skummende tandpasta: Hvis du bruger en tandpasta med skummemiddel, kan du med fordel udskifte den, da det ellers kan være med til øge risikoen for blister i munden.
- Sørg for nok vitaminer i din kost: Da vitaminmangel kan være en årsag til blister, anbefales det, at du sørger for at få nok af de forskellige typer vitaminer. Det kan være svært for mange at få nok vitaminer gennem deres almindelige kost, hvorfor kosttilskud kan være en god idé for mange. Specielt Q10, jern og B-vitamin bør være i fokus her.
- Tænk over indtag af syreholdige og stærke fødevarer: Som vi nævnte tidligere, kan stærke eller syreholdige fødevarer være med til at danne blister. Derfor kan du med fordel skære ned på dit indtag af disse.
- Lyt til din krop: Da stress også kan være en faktor i dannelsen af blister i munden, bør du også prøve at lytte til krop og mærke efter i forhold til, om du føler dig stresset.
Hvordan fjerner man blister i munden?
Der er desværre ikke nogen mirakelkur, som gør, at du selv kan fjerne blister i munden hurtigt og effektivt. Man er nødt til at have tålmodighed og vente på, at de forsvinder af sig selv. Der er dog noget, du kan gøre for at fremskynde helingsprocessen.
Ved at bedøve, desinficere eller undertrykke betændelse kan du fremskynde helingen. Mundskyl eller desinficerende midler som f.eks. Klorhexidin kan bruges til dette formål. Det kan være specielt effektivt at duppe en vatpind med Klorhexidin og derefter påføre det direkte på blisten.
Sådan behandler vi blister i munden
Små blister behøver som regel ingen behandling, men hvis blisterne er store, og generne er smertefulde og uudholdelige, er du velkommen til at kontakte os.
Sådan gør vi*:
- Vi benytter lysaktiveret desinfektion, der både er hurtig og smertefri
- Teknikken benyttes både til herpes, blister og svamp i munden
*Denne behandlingsform tilbydes ikke på alle vores klinikker
Det er ikke blot irriterende at lide af blister i munden, det kan også være decideret smertefuldt, hvorfor vi selvfølgelig anbefaler behandling af generne så tidligt i forløbet som muligt.
Kompetent behandling af blister i hele landet
Hos Colosseum Danmark har vi 30 klinikker fordelt over hele landet, hvorfor du altid kan finde kompetent behandling af blister i munden inden for rækkevidde. Du kan se præcis, hvor i landet vi befinder os lige her.
Hvis du vil se, hvad vores tidligere patienter siger om os, kan du kigge på vores Trustpilot, hvor vi har over 200 anmeldelser.
Ofte stillede spørgsmål
En blist er et lille bitte sår på mundens slimhinde, som kan gøre det smertefuldt at spise og drikke. De kan sidde på både tunge, tandkød og kind-slimhinden.
Ja, at tygge tyggegummi kan godt være en medvirkende faktor til at du får blister. At tygge tyggegummi kan irritere huden i din mund og den vej rundt medvirke til dannelsen af blister. Så hvis du har tilbøjelighed til blister, bør du skære ned for brugen af tyggegummi.
Ja, alkohol kan godt være en medvirkende faktor til at du får blister. Blister kan opstå grundet indtag af syreholdige føde- og drikkevarer, som er en kategori meget alkohol falder under.
Nej, blister kan uheldigvis ikke børstes væk. Man må desværre vente på, at de aftager af sig selv. Du kan dulme smerterne med mundskyl og gel.
Langt de fleste blister aftager i løbet af 4-7 dage.
Der er desværre ikke noget middel til at fjerne blister. Man er nødt til at vente på, at de aftager af sig selv. Man kan dulme smerterne undervejs med mundskyl og desinficerende gels med f.eks. Klorhexidin. Udover dette er det mest effektive at tage forbehold i sin livsstil for at undgå frembrud i fremtiden.
De fleste blister forsvinder heldigvis af sig selv i løbet af 4-7 dage. Vil du gerne dulme smerterne, kan du købe mundskyl og/eller en desinficerende gel med f.eks. Klorhexidin.
Kort fortalt får man blister i munden, når mundens tynde slimhinde beskadiges. Slimhinden kan bl.a. beskadiges af stærke og/eller syreholdige fødevarer, vitaminmangel, stress, tandpasta med skummemiddel samt hormonelle svingninger eller forandringer.
Det er rigtig nemt at skifte tandlæge, og det er naturligvis HELT GRATIS. Vi sørger for at bede din nuværende tandlæge om at overføre din journal til os, så vi kan se din tandhistorik og tjekke tidligere behandlinger, hvis der bliver behov for det. Vi skal blot have din tilladelse til at måtte få den overført, og så ordner vi resten. Herudover beder vi dig blot om at udfylde et kort helbredsskema til journalen, når du kommer på klinikken første gang.
Har du akut brug for at komme til tandlægen, finder vi en tid til dig hurtigst muligt – tit hjælper vi akutte patienter mellem de planlagte aftaler. Så ring til os, hvis der opstår et akut behov. Du finder klinikken tættest på dig her.
Ja. Med en Colosseum Tandforsikring er du dækket allerede fra første behandling.
Vi kigger ikke på din tandhistorik, og fordelene bliver bedre år for år. Det første år får du dækket op til 20% af tandlægeregningerne, andet år er det op til 40%, og allerede efter 3 år er det helt op til 60%. Tandeftersyn og tandrensning får du dog allerede fra første dag dækket 100% (op til 1.250 kr. pr. år).
Du kan læse mere om Colosseum Tandforsikring og beregne prisen på din forsikring her.
Mange af vores klinikker modtager henvisninger inden for blandt andet kirurgi, parodontose og endodonti. Du kan se, hvilke klinikker der modtager henvisninger inden for de specifikke områder her.