Rodbetændelse
Rodbetændelse, også kendt som tandrodsbetændelse, er en tandsygdom, der opstår som følge af et ubehandlet udbrud af caries. For nogle kan rodbetændelse være en yderst smertefuld affære, mens andre kan have betændelsen i en længere periode helt uden at mærke noget til det.
Grunden til, at nogle kan opleve det som meget smertefuld, og andre faktisk slet ikke kan mærke det, er at tandens nerve i værste fald kan dø, hvorfor der altså ingen føling er i tanden længere.
Så hvis du har den mindste mistanke om, at du har betændelse i en eller flere af dine tænder, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter en tandlæge. Derved kan tandrodsbetændelsen nemlig blive behandlet inden at betændelsen når at sprede sig til tandens nerve.
Hos Colosseum Tandlægerne står vi klar til at hjælpe dig, hvis uheldet er ude. Vi har den nødvendige erfaring og udstyr til at diagnosticere og behandle rodbetændelse effektivt, så du kan få fjernet betændelsen og undgå yderligere komplikationer.
Hvad er rodbetændelse?
Navnet rodbetændelse – eller tandrodsbetændelse – afslører meget godt, hvad denne tandsygdom handler om. Det er nemlig et udtryk for, at der opstået betændelse omkring roden på en af dine tænder.
Desværre oplever mange danskere i løbet af livet at få rodbetændelse. Hvis du vil være en af dem, som undgår denne potentielt ganske ubehagelige tandsygdom, gælder det om at finde tandbørste og tandtråd frem, så den gode mundhygiejne opretholdes, kombineret med regelmæssige besøg hos tandlægen.
Rodbetændelse er nemlig ikke noget, man skal spøge med. For har du rodbetændelse, og får du det ikke behandlet, kan betændelsen sprede sig til resten af kroppen via blodbanen. Det kan altså føre til en blodprop, eller være medvirkende årsag til alvorlige sygdomme i hjerte, lunger og hjerne.
Hvorfor får man rodbetændelse?
Der kan være flere årsager til, at man får tandrodsbetændelse, men som tidligere nævnt er ubehandlet caries altså en af de helt store syndere. Her vil de bakterier, som til at begynde befinder sig omkring hullet i tanden, brede sig til tandens nerve og efterfølgende til selve den knogle, hvor tanden sidder fast. Sker det, er der altså tale om rodbetændelse.
Faktisk kan man også risikere, at man får rodbetændelse i en tand, man allerede har fået rodbehandlet. Hvis det sker, skyldes det simpelthen, at alle bakterierne ikke er blevet fjernet ved første rodbehandling. Hvis disse eventuelt resterende bakterier kommer uden for selve rodkanalen, vil en ny betændelse omkring roden opstå.
Hvad er symptomerne på rodbetændelse?
Som nævnt er det ikke alle, der oplever symptomer. Nogle mærker ganske mange smerter, mens andre slet ikke lægger mærke til rodbetændelsen. ‘Heldigvis’ vil de fleste dog opleve klare symptomer, som giver mulighed for at opsøge behandling med henblik på at udbedre problemerne.
Hvis du oplever nogle af nedenstående symptomer, kan det altså være tegn på, at du har rodbetændelse.
- Konstante og dunkende smerter
- Hævelse lokalt omkring tanden og ved kinden
- Forbigående eller konstant tandpine
- Tandbyld
- Tyggeproblemer
- Tanden føles for høj ved sammenbid
- Tanden ændrer farve
- Dårlig smag i munden
- Feber
Hvilke faresignaler er der?
Der er dog også en række faresignaler, som man bør reagere straks på, hvis man oplever disse.
- Hævelse op mod øjet
- Ømhed ved synkning
- Ømhed og hævelse under kæben
Husk også, at går man rundt med ubehandlet rodbetændelse, kan det altså udvikle sig til super alvorlige sygdomme, da betændelse kan transporteres rundt i kroppen via blodbanen.
Behandling af rodbetændelse
Rodbetændelse er heldigvis en tandsygdom, som godt kan behandles. Det er dog vigtigt at nævne, at det er noget, der skal tages hånd om fra professionel side. Det er ikke et problem, man selv kan ordne, og vælger man at lade tilstanden stå til, vil det med stor sandsynlighed udvikle sig til en mere alvorlig og smertefuld tilstand.
Behandlingen fra vores side afhænger af, hvorvidt der er tale om et førstegangstilfælde, eller om rodbetændelsen er opstået i en tand, som allerede er blevet rodbehandlet.
Behandling ved første rodbetændelse
Bliver det fastslået ved en forundersøgelse, at du har rodbetændelse, og er det første gang, det opstår i tanden, vil behandlingen være en rodbehandling. En rodbehandling har til formål at få fjernet al det døde tandvæv, der befinder sig i tandens rodkanal. Dette gøres ved at bore et hul ned i tandens rodkanal, hvor nerven befinder sig.
Herefter vil betændt væv og nerve fjernes, hvorpå rodkanalen vil blive desinficeret. Derefter vil den betændte nerve blive erstattet med et materiale, som fylder hele nervekanalen ud.
En rodbehandling vil udhule tanden og gøre den skrøbelig, hvorfor behandlingen afsluttes med at tandlægen påsætter en ny fyldning eller krone for at beskytte tanden.
Behandling hvis tanden allerede er rodbehandlet
Får man rodbetændelse i tand, som allerede er blevet rodbehandlet, er der flere måder at løse problemet på. Afhængigt af det enkelte tilfælde og hvor rodbetændelsen har artet sig, kan man enten udføre en ny rodbehandling, lave en rodspidsoperation eller vælge at trække tanden ud.
Det vil være et skøn fra tilfælde til tilfælde og fra tandsæt til tandsæt, hvilken behandling der er mest optimal. Derfor finder vi i fællesskab ud af, hvilken behandling der er den bedste for dig og dine tænder.
Hvad koster en rodbehandling?
Nedenfor kan du se en oversigt over vores priser på rodbehandling.
Ofte stillede spørgsmål
Det er rigtig nemt at skifte tandlæge, og det er naturligvis HELT GRATIS. Vi sørger for at bede din nuværende tandlæge om at overføre din journal til os, så vi kan se din tandhistorik og tjekke tidligere behandlinger, hvis der bliver behov for det. Vi skal blot have din tilladelse til at måtte få den overført, og så ordner vi resten. Herudover beder vi dig blot om at udfylde et kort helbredsskema til journalen, når du kommer på klinikken første gang.
Har du akut brug for at komme til tandlægen, finder vi en tid til dig hurtigst muligt – tit hjælper vi akutte patienter mellem de planlagte aftaler. Så ring til os, hvis der opstår et akut behov. Du finder klinikken tættest på dig her.
Ja. Med en Colosseum Tandforsikring er du dækket allerede fra første behandling.
Vi kigger ikke på din tandhistorik, og fordelene bliver bedre år for år. Det første år får du dækket op til 20% af tandlægeregningerne, andet år er det op til 40%, og allerede efter 3 år er det helt op til 60%. Tandeftersyn og tandrensning får du dog allerede fra første dag dækket 100% (op til 1.250 kr. pr. år).
Du kan læse mere om Colosseum Tandforsikring og beregne prisen på din forsikring her.
Mange af vores klinikker modtager henvisninger inden for blandt andet kirurgi, parodontose og endodonti. Du kan se, hvilke klinikker der modtager henvisninger inden for de specifikke områder her.