Behandling

Fjernelse af visdomstænder

Mange danskere vil nok opleve, at tandlægen anbefaler, at man får fjernet en eller flere visdomstænder. Den hyppigste årsag til, at vi hos Colosseum Tandlægerne anbefaler en operativ fjernelse af en visdomstand, er akutte bakteriesamlinger, der forårsager betændelse, hævelse og stærke smerter.

Det kan også være, at dine visdomstænder gror skævt og derfor irriterer mundhulen, eller at de er i vejen for andre tænder. Erfaringer viser, at det ofte er en fordel at fjerne visdomstænder i en ung alder, hvor man heler hurtigere.

Hos Colosseum Tandlægerne tilbyder vi en skånsom behandling og en grundig, faglig vejledning.

Hvad er en visdomstand?

Visdomstænder er de allersidste 4 tænder af de i alt 32 tænder, man får. For de fleste vil de komme frem i de allerseneste teenageår, eller når man er først i tyverne. Der er dog også mennesker, der er født uden en eller flere af visdomstænderne.

I virkeligheden er visdomstænder også en slags levn fra fortiden fra dengang, hvor man virkelig havde brug for tænderne. Dengang var menneskets kæber også større, hvorfor det var nemmere for visdomstænderne at komme frem og blive brugt som alle de andre tænder.

Men i og med menneskets kæber er blevet mindre over tid, er der mange der oplever, at der ikke er plads nok til visdomstænderne. Det er også derfor, at mange oplever problemer med dem, når de er på vej frem.

Men det er også derfor, at naturen er på vej til at tage konsekvensen af de mindre kæber. Som nævnt mangler nogle mennesker allerede en eller flere visdomstænder, og om flere tusinde år er det ikke sikkert, at der findes visdomstænder længere.

Kan jeg selv gøre noget, når jeg har ondt i min visdomstand?

Hvis du oplever, at dit tandkød omkring visdomstanden er hævet og gør ondt, kan du prøve noget Klorhexidin mundskyl. Det kan du købe på dit lokale apotek, og det virker bakteriedræbende og modvirker samtidig betændelse i det tandkød, som omkranser visdomstanden.

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Der er faktisk en del visdomstænder, som bliver liggende i kæben og aldrig kommer frem. Og der kan de sådan set sagtens ligge uden at gøre skade. Men der kan desværre også godt opstå problemer med visdomstænder, som ligger skjult i kæben – nogle gange helt uden, at du mærker noget til det. Derfor bør man få kontrolleret sine skjulte visdomstænder relativt jævnligt for at sikre, at de ikke vil volde problemer i fremtiden.

En af de situationer, hvor der ofte kan opstå problemer, er ved delvist frembrudte visdomstænder. Dels kan der opstå betændelse i tandkødet omkring den delvist frembrudte tand, men man kan også risikere, at der danner sig en fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden. Derudover kan der også opstå problematiske huller i visdomstænderne, så det kan være nødvendigt at fjerne dem.

Mange kan også risikere, at der – i yderst sjældne tilfælde – udvikler sig en cyste omkring kronen på visdomstanden. I så fald skal tanden også fjernes sammen med cysten.

 

Tilfælde hvor det anbefales af få fjernet visdomstanden:

  • Tanden er svær at holde ren, og tandkødet omkring den er ofte hævet eller betændt
  • Huller i visdoms- eller nabotanden
  • Der er en fordybet tandkødslomme mellem visdoms- og nabotand.

 

Tilfælde hvor visdomstanden skal fjernes:

  • Der er en cyste omkring visdomstandens krone
  • Visdomstanden ligger i kæben og generer nabotanden.

Bestil en fjernelse af en visdomstand

Er du usikker på, om du har brug for at få fjernet en visdomstand? Så kontakt din lokale klinik herunder – eller book tid med det samme.

Sådan fjerner vi visdomstænder

Det er ganske smertefrit at få fjernet visdomstænder. Det foregår under lokalbedøvelse, så du ikke vil opleve nogen smerte under selve indgrebet. Selve proceduren består i, at der lægges et snit i tandkødet, hvorefter tandkødet skubbes til side, så man kan komme ned til kæbebenet. Ofte der skal også fjernes lidt af selve kæbebenet, for at få adgang til visdomstanden. I mange tilfælde er det nødvendigt at dele tanden i mindre stykker, før den endeligt kan fjernes. Til sidst syes såret med 2-4 sting, der fjernes efter en uge.

Du vil fornemme lidt tryk og træk i området, men ellers gør det ikke ondt. Du er meget velkommen til at tage en ven med som støtte, hvis du er særligt nervøs, og vi tilbyder også beroligende medicin, hvis du ønsker dette.

Hvor længe har man smerter efter fjernelse af visdomstand?

Når bedøvelsen tager af efter cirka 3 timer, vil du opleve lettere smerter og ømhed i og omkring operationsstedet. Du får en recept på smertestillende medicin, der vil hjælpe med at mildne ømheden.

Typisk er smerterne værst to dage efter behandlingen, fordi tandkødet omkring såret er hævet – det er en del af den naturlige helingsproces. Her er ting, du bør undgå efter operationen:

  • Undlad helt at bruge tandbørste på stedet første dag og gør det efterfølgende med forsigtighed
  • Kosten skal den første dag være flydende eller blød og ikke varm
  • Rygning øger risikoen betydeligt for, at såret lukker sig langsommere
  • Mundskylning skal de første to dage foretages meget forsigtigt

Hos Colosseum Tandlægerne tager vi os godt af dig og vejleder dig i tiden efter behandlingen.

Hvad må man spise efter fjernelse af visdomstand?

Efter du har fået fjernet din visdomstand, anbefales det, at du undlader at spise, indtil bedøvelsen er væk. Ellers kan du risikere at bide dig i kinden. Efter bedøvelsen er væk, bør du holde dig til kold mad, som enten er blød eller flydende i det første døgns tid. Sørg for at tygge maden forsigtigt i modsatte side af, hvor tanden er blevet fjernet.

Kompetent fjernelse af visdomstænder i hele landet

Hos Colosseum Danmark har vi 30 klinikker fordelt over hele landet, hvorfor du altid kan en kompetent behandling inden for rækkevidde. Du kan se præcist, hvor i landet vi befinder os lige her.

Hvis du vil se, hvad vores tidligere patienter siger om os, kan du kigge på vores Trustpilot, hvor vi har over 200 anmeldelser.

Ofte stillede spørgsmål

Det er rigtig nemt at skifte tandlæge, og det er naturligvis HELT GRATIS. Vi sørger for at bede din nuværende tandlæge om at overføre din journal til os, så vi kan se din tandhistorik og tjekke tidligere behandlinger, hvis der bliver behov for det. Vi skal blot have din tilladelse til at måtte få den overført, og så ordner vi resten. Herudover beder vi dig blot om at udfylde et kort helbredsskema til journalen, når du kommer på klinikken første gang.

Har du akut brug for at komme til tandlægen, finder vi en tid til dig hurtigst muligt – tit hjælper vi akutte patienter mellem de planlagte aftaler. Så ring til os, hvis der opstår et akut behov. Du finder klinikken tættest på dig her.

Ja. Med en Colosseum Tandforsikring er du dækket allerede fra første behandling.

Vi kigger ikke på din tandhistorik, og fordelene bliver bedre år for år. Det første år får du dækket op til 20% af tandlægeregningerne, andet år er det op til 40%, og allerede efter 3 år er det helt op til 60%. Tandeftersyn og tandrensning får du dog allerede fra første dag dækket 100% (op til 1.250 kr. pr. år).

Du kan læse mere om Colosseum Tandforsikring og beregne prisen på din forsikring her.

Mange af vores klinikker modtager henvisninger inden for blandt andet kirurgi, parodontose og endodonti. Du kan se, hvilke klinikker der modtager henvisninger inden for de specifikke områder her.