Til de unge

Gratis tandlæge

Hel eller delvis dækning af udgifter til tandlæge

Der er desværre mange unge danskere, der ikke går regelmæssigt til tandlæge, og en af årsagerne er, at der er en opfattelse af, at det er enormt dyrt. Men der er faktisk to måder, hvorpå du har mulighed for at få dækket dine udgifter til tandlæge enten helt eller delvist – det vil vi fortælle mere om her.

Som ung i Danmark vil du ifølge Finanslov 2022 fremover kunne få dækket dine udgifter til tandpleje gennem det offentlige. Der vil være en indfasningsperiode, man lige skal være opmærksom på – denne periode kan du få et overblik over i oversigten her til højre. Herudover kan man frit vælge, hvilken tandlæge man ønsker at komme hos, så du er altså ikke tvunget til at skulle tage en tandlæge, der ligger mange kilometer fra dig – du kan blot tage den tættest på, eller den du føler dig mest tryg ved.

Dette nye tiltag er dog ikke den eneste mulighed for at få hel eller delvis dækning af de dine udgifter til tandlæge. Som medlem af Sygeforsikringen ”danmark” får du til forskellige tandbehandlinger dækket dine udgifter helt, mens du til andre kan få tilskud. Det årlige tandeftersyn og tandrensning bliver for eksempel dækket 100%, indtil du fylder 26 år, og så er der tilskud, hvis du skal have fjernet en visdomstand. Et medlemskab af Sygeforsikringen ”danmark” er dog ikke gratis, men du vil også have mulighed for tilskud til andre ting som eksempelvis kontaktlinser og psykolog. Du kan se priser og tilmelde dig her.

Frit valg af tandplejetilbud til børn og unge

Børn og unge kan frit vælge mellem kommunal tandpleje eller privat tandklinik. I kommuner, hvor kommunen tilbyder gratis tandpleje hos private tandlæger, skal der indgås aftale mellem kommunen og en privat tandklinik.

Gratis tandpleje til unge mellem 16-18 år

Unge mellem 16-21 år får gratis tandpleje fra kommunen indtil de fylder 22 år, hvis de er født i 2004 eller senere. De kan også vælge privatpraktiserende tandlæger efter eget valg. Før behandlingen kan starte på en privatklinik, skal de informere den kommunale tandpleje og blive udskrevet derfra.

Børn og unge på til 16 år

Børn og unge op til 16 år kan vælge privat tandpleje i stedet for den kommunale gratis tandpleje. De får 65% tilskud fra kommunen til både forebyggende og behandlende tandpleje og betaler selv resten. Før behandlingen kan begynde, skal de informere den kommunale tandpleje og følge de lokale regler for skift af tandlæge.

Kilde: Tandlægeforeningen

Ung kvinde modtager gratis vederlagsfri tandpleje hos privatpraktiserende tandklinik

Gratis tandpleje til unge mellem 18 og 21 år

I dag tilbydes alle børn og unge i Danmark gratis tandpleje, indtil de fylder 18 år. I finanslovet 2021, blev det dog vedtaget at unge mellem 18-21 år også skal tilbydes gratis tandpleje.
Ordningen vil gradvist blive indfaset, år for år, frem til år 2025.

Vær opmærksom på:

  • Tilbuddet trådte i kraft i midten af 2022
  • I 2022 er det kun de 18-årige, der bliver omfattet (unge født i år 2004).
  • I 2023 er det de 18-19 årige, der bliver omfattet  (unge født i år 2004-2005).
  • I 2024 er det de 18-20 årige, der bliver omfattet (unge født i år 2004-2006).
  • Først i 2025 er ordningen helt indfaset, og så er det alle 18-21-årige, der er omfattet (unge født i år 2004-2007).

Det er vigtigt at komme til de regelmæssige eftersyn

Den bedste måde at spare på udgiften til tandlægeregningen på sigt er at komme til de regelmæssige tandeftersyn. Det lyder måske mærkeligt, men når tænderne undersøges med jævne mellemrum, har vi mulighed for at opdage eventuelle tandsygdomme i tide, så det ikke ender med, at der skal en større og dyrere behandling til, fordi der er noget, der har udviklet sig over tid.

Når du kommer til et regelmæssigt tandeftersyn, vil vi tjekke for huller i tænderne, tandkødsbetændelse og andre mundsygdomme. For at holde en god mundhygiejne og forebygge tandsygdomme vil vi efter behov fjerne plak og tandsten på tænderne. Får du ikke fjernet tandsten, kan tandstenen begynde at irritere tandkødet og resultere i tandkødsbetændelse, der med tiden kan udvikle sig til parodontose.

Det behøver dog slet ikke at komme så langt. Med et årligt eftersyn holder vi som nævnt øje med mundsundheden og sætter ind, hvis der skulle være begyndende tandsygdomme, så de ikke får lov til at udvikle sig. Det kan altså ende med at blive langt dyrere for både tænder og økonomi at spare besøget hos tandlægen væk. Når du kommer og får tjekket tænderne, vil vi også hjælpe dig med råd og vejledning og svare på de spørgsmål, du måtte have.

Vidste du, at...

  • Udgiften til tandeftersyn, tandrensning og røntgen hører under ’faste ydelser’ og priserne for disse er fastsat af staten, så man vil derfor betale det samme for disse tandlægeydelser hos alle tandlæger i Danmark – hvis altså ikke man får udgiften dækket af enten det offentlige eller Sygeforsikringen ”danmark”. Andre ydelser som tandkroner, tandretning og kirurgi er såkaldte frie ydelser, og de enkelte tandlæger må derfor selv sætte prisen for disse behandlinger.
  • Tandsten er kalk fra spyttet, som sammen med plak, der er belægninger på tænderne, omdannes til tandsten. Tandsten sidder typisk på forsiden af de bageste underkæbekindtænder samt på bagsiden af fortænderne i undermunden og føles som en ru overflade på tanden.
    Parodontose kaldes ’De løse tænders sygdom’.
  • Parodontose starter som en kronisk tandkødsbetændelse, der med tiden kan udvikle sig til parodontose, såfremt der ikke sættes ind med behandling. Får sygdommen lov til at udvikle sig, fordi den ikke bliver behandlet, kan man risikere, at tænderne bliver løse og i værste fald falder ud.