Rodspidsbetændelse
Rodspidsbetændelse er en alvorlig tandsygdom, som typisk opstår grundet ubehandlet caries (huller i tænderne). Mere konkret er det en betændelsestilstand, hvor spidsen af tandroden er betændt, fordi tandens nerve er død.
For nogle personer vil man ikke mærke noget til rodspidsbetændelse, mens der hos andre vil være ganske tydelige symptomer som f.eks. ømhed ved berøring, øget følsomhed overfor varme og kulde samt hævelse i tandkødet.
Hvis du oplever disse symptomer, skal du kontakte din tandlæge hurtigt for en undersøgelse og behandling. Hos Colosseum Tandlægerne står vi klar til at hjælpe dig, hvis uheldet er ude. Vi har den nødvendige erfaring og udstyr til at diagnosticere og behandle rodspidsbetændelse effektivt, så du kan få fjernet betændelsen og undgå yderligere komplikationer.
Hvad er rodspidsbetændelse?
Rodspidsbetændelse er – som navnet antyder – en betændelsestilstand omkring roden af din tand. Betændelsen er typisk opstået grundet ubehandlet caries, men kan også skyldes, at tanden har været udsat for et hårdt slag (traume), eller at en tidligere rodbehandling ikke længere holder tæt.
Rodspidsbetændelse opstår typisk, når bakterier trænger ind i tandens pulpa (nerve- og blodbanevæv) via en revne eller et hul i tandens overflade. Når bakterierne når tandens pulpa, kan det resultere i en infektion, der kan sprede sig til tandens rodspids, hvilket fører til rodspidsbetændelse. Infektionen forårsager betændelse og smerte, og kan derudover også føre til udviklingen af en abscess, hvor pus akkumuleres i tandkødet.
Det er super vigtigt, at man får opdaget og behandlet rodspidsbetændelse i tide, da det ellers kan føre til en rodspidsamputation og derudover have potentielle komplikationer for din generelle sundhed. For ligesom med rodbetændelse kan betændelsen sprede sig til resten af kroppen via blodbanen. Det kan altså føre til en blodprop, eller være medvirkende årsag til alvorlige sygdomme i hjerte, lunger og hjerne.
Hvorfor opstår rodspidsbetændelse?
Som nævnt opstår rodspidsbetændelse, fordi bakterier har kunnet tilsnuske sig adgang til din tands nerve- og blodbanevæv gennem en revne i tandens overflade. Derfor kan sådan en revne altså være med til at forårsage den alvorlige tandsygdom.
Typisk vil revnen altså været kommet af ubehandlet caries, et tandtraume eller en gammel rodbehandling, som ikke holder tæt.
Da caries er den største synder, når det kommer til rodspidsbetændelse, kan man heldigvis forebygge forekomsten af det. F.eks. vil dårlig tandhygiejne, rygning og andre skadelige vaner – såsom at drikke store mængder sukkerholdige drikkevarer – indirekte øge risikoen for rodspidsbetændelse.
Derfor er det vigtigt at tage forebyggende foranstaltninger, såsom at børste tænderne regelmæssigt, bruge tandtråd og besøge sin tandlæge jævnligt, for på den måde at minimere risikoen for rodspidsbetændelse – og mange andre tandproblemer i øvrigt.
Bestil en rodbehandling
Er du usikker på, om du brug for en rodbehandling? Så kontakt din lokale Colosseum Tandlægerne herunder eller book tid med det samme.
Symptomer på rodspidsbetændelse
Som tidligere beskrevet er det både muligt at have rodspidsbetændelse uden tydelige symptomer, ligesom du kan risikere at opleve en eller flere af nedenstående symptomer.´
- Ømhed ved berøring af den berørte tand
- Øget følsomhed overfor varme og kulde
- Hævelse i tandkødet
- Ubehag ved at tygge på den berørte tand
- Forbigående eller konstant tandpine
- Tanden ændrer farve
- Pus-udledning fra tandkødet
Hvis du oplever nogle af disse symptomer, kan det altså være tegn på, at du har rodspidsbetændelse. Derfor bør du hurtigst muligt kontakte din tandlæge, så der kan blive taget hånd om problemet og minimere risikoen for yderligere komplikationer.
Behandling af rodspidsbetændelse
Man kan behandle rodspidsbetændelse på flere forskellige måder, afhængigt af den enkelte situation. Antibiotika kan fjerne symptomerne for en stund, men har man rodspidsbetændelse, skal man have professionel behandling på en af tre følgende måder.
1. Lave rodbehandling om. Har du rodspidsbetændelse, har du formentlig allerede fået en rodbehandling én gang i forsøg på at fjerne betændelsen. Derfor kan tandlægen vurdere, hvorvidt det giver mening at forsøge sig med at lave rodbehandlingen om. I nogle tilfælde vil det ikke være muligt, men i andre situationer er dette faktisk den bedste løsning
2. Rodspidsoperation. En rodspidsoperation er også en mulighed for at komme rodspidsbetændelsen til livs. Her vil man forsegle det utætte område af rodspidsen med såkaldt ‘retrogradfyldning’, som er en helt specielt type plastforsegling.
3. Udtrækning af tand. Det er også en mulig at trække tanden ud, hvilket med garanti fjerner problemet nu og her. Til gengæld skal man så forholde sig, at man mangler en tand og potentielt skal have lavet en tandprotese, hvis man ikke vil undvære tanden.
Hvad koster en rodbehandling?
Nedenfor kan du se en oversigt over vores priser på rodbehandling.
Ofte stillede spørgsmål
Det er rigtig nemt at skifte tandlæge, og det er naturligvis HELT GRATIS. Vi sørger for at bede din nuværende tandlæge om at overføre din journal til os, så vi kan se din tandhistorik og tjekke tidligere behandlinger, hvis der bliver behov for det. Vi skal blot have din tilladelse til at måtte få den overført, og så ordner vi resten. Herudover beder vi dig blot om at udfylde et kort helbredsskema til journalen, når du kommer på klinikken første gang.
Har du akut brug for at komme til tandlægen, finder vi en tid til dig hurtigst muligt – tit hjælper vi akutte patienter mellem de planlagte aftaler. Så ring til os, hvis der opstår et akut behov. Du finder klinikken tættest på dig her.
Ja. Med en Colosseum Tandforsikring er du dækket allerede fra første behandling.
Vi kigger ikke på din tandhistorik, og fordelene bliver bedre år for år. Det første år får du dækket op til 20% af tandlægeregningerne, andet år er det op til 40%, og allerede efter 3 år er det helt op til 60%. Tandeftersyn og tandrensning får du dog allerede fra første dag dækket 100% (op til 1.250 kr. pr. år).
Du kan læse mere om Colosseum Tandforsikring og beregne prisen på din forsikring her.
Mange af vores klinikker modtager henvisninger inden for blandt andet kirurgi, parodontose og endodonti. Du kan se, hvilke klinikker der modtager henvisninger inden for de specifikke områder her.