
Parodontose (parodentose)
Parodontose (også kaldet paradentose, parodontitis og de løse tænders sygdom) er en sygdom, som rigtig mange desværre vil stifte bekendtskab med i løbet af livet. Det er en tandsygdom, der viser sig som en tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv omkring tandroden.
Betændelsen medfører, at den knogle, som omgiver tænderne, langsomt bliver nedbrudt, og støttevævet til tænderne forsvinder. Altså kan en fremskreden parodontose betyde, at tænderne bliver løse og mistes.
Hvad er paradontose?
Parodontose starter som en betændelse med blødning fra tandkødet, og der opstår fordybede tandkødslommer. Stoppes betændelsen ikke, breder den sig til den knogle, tænderne er fastgjort til. Uden behandling vil tænderne blive løse og muligvis ende med at falde ud.
Ofte vil der ikke være symptomer eller gener, før sygdommen er ret alvorlig. Derfor anbefaler vi, at du sørger for regelmæssig kontrol af tandkødslommernes dybde.
De hyppigste symptomer på paradontose
Som nævnt er der mange, der desværre først opdager parodontose, når sygdommen er ganske fremskreden. Det er bl.a., fordi der ikke er specielt mange smerter i begyndelsen af sygdommen. Udover regelmæssig kontrol af tandkødslommernes dybde bør du være opmærksom på symptomer på tandkødsbetændelse, da det kan være et forstadie til parodontose.
Derfor kan det være et tegn på begyndende parodontose, hvis du oplever:
- At tandkødet ser rødt, hævet eller løst ud – eller hvis det bløder, når du spiser eller børster tænder
- Dårlig smag i munden eller dårlig ånde
- At dine tænder begynder at vandre
- Bylder langs tandkødet eller mellem tænderne
Hvorfor får man parodontose?
Sygdommen har en kompliceret årsag og udvikling.
Man får parodontose, fordi bakterier har fået lov til at samle sig langs tandkødsranden over en længere periode. Dette giver således anledning til en betændelsestilstand, som i første omgang vil kategoriseres som tandkødsbetændelse, men hvis den forbliver ubehandlet, kan den altså udvikle sig til parodontose.
Find din lokale klinik
Kontakt din lokale klinik herunder, eller book en tid med det samme.
Hvem får oftest parodontose?
Alle kan i princippet risikere at få parodontose. Mænd og kvinder får det lige hyppigt, og typisk begynder parodontose at udvikle sig omkring 40-års-alderen. Dog er der nogle forhold, som kan øge risikoen for at udvikle parodontose.
- Dårlig mundhygiejne og mundtørhed
- Rygning
- Arvelig disponering
- Diabetes
- Nedsat immunforsvar
- Stress
- Svær overvægt og alkoholisme
Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge parodontose?
For at forebygge parodontose er det afgørende med god mundhygiejne. Al forebyggelse sigter således mod fjernelse af de bakteriebelægninger på tænderne, som er årsagen til, at der opstår betændelse i tandkød og knogler.
- Tandbørstning: Tandbørstning er en af grundstenene i en ordentlig mundhygiejne og derfor også en grundsten i forhold til at forebygge parodontose. Sørg derfor for grundig tandbørstning morgen og aften. Brug gerne en elektrisk tandbørste, da den er mere effektiv og vil give en bedre mundhygiejne
- Tandtråd: Selv hvis du er verdensmester i tandbørstning, vil det være en umulighed at fjerne alle de bakteriebelægninger, som gemmer sig i tand-mellemrummene. Sørg derfor også for at få indarbejdet en god tandtråds-rutine, da tåndtråd er et glimrende redskab til at fjerne disse bakteriebelægninger. Tandstikkere kan også anvendes til dette formål.
- Kost: Kost kan også være en faktor i forhold til at forebygge parodontose – specielt som ung. Her bør man fokusere på at nedsætte sit forbrug af sukkerholdig mad og drikke. Fødevarer, som bliver siddende længe i munden, er specielt slemme. Eksempelvis bør karameller undgås, da de klæber til tænderne, og på den måde har en lang sukker-påvirkning.
Hvordan behandles Parodontose
Forud for en parodontitis behandling vil der blive foretaget en grundig screening/undersøgelse af dine tænder og tandkød. Det kan også blive aktuelt at tage røntgenbilleder. Alt dette er for at kortlægge og vurdere din parodontitis, hvorefter vi kan planlægge en behandling, som passer til din situation.
Selve behandlingen indledes med en professionel og grundig tandrensning for at fjerne alle tandsten og for at gøre tænderne så rene og glatte som muligt. Når vi behandler for parodontitis, fjernes bakteriebelægningerne, og det tandsten, som sidder i tandkødslommerne og rod-overfladerne, afglattes.
Afhængig af hvor fremskreden din parodontitis er, eller hvis dine tænder er meget følsomme, kan det blive nødvendigt at lægge lidt lokalbedøvelse forud for behandlingen. Vi kan også tilbyde overfladebedøvelse med salve, som for nogle kan være tilstrækkeligt.
Efter behandlingen kan der forekomme let ømhed i tandkødet, og tænderne kan være lidt kuldefølsomme. Dette vil normaliseres efter kort tid. Du skal ikke tage nogle forholdsregler efter endt behandling, da det er et mindre indgreb.
I perioden efter behandlingen er udført, vil dit tandkød blive mere fast og farven mere blegrød/”lyserød”. Den blødning, du evt. oplevede før behandlingen, vil aftage.
Ved en succesfuld behandling stabiliseres knogle-niveauet, og sygdomsudviklingen standses. Man må dog berede sig på, at den knogle, der er mistet, ikke vokser op igen.
Det anbefales, at du i en periode kommer til parodontitis-kontrol og tandrensning ca. hver 3. måned for at sikre, at behandlingen hjælper. For de patienter, der danner meget tandsten, kan det være anbefalelsesværdigt at få renset tænderne hver 3. måned fremadrettet for at reducere og fjerne bakteriebelægninger. Det er nemlig med til at forebygge tilbagefald og forværring af parodontitis.
Som parodontitis-patient skal man være klar over, at man resten af livet skal have øget fokus på sine tænder. Så hvis man slækker på de gode mundhygiejne-vaner og de hyppige tandrensninger/parodontitis behandlinger, kan sygdommen nemt få overtaget igen.
I det øjeblik man dropper behandling eller slækker på egne vaner, kan sygdommen vende tilbage med fornyet kraft.
Lær mere om, hvordan parodontose forebygges her.
Kompetent behandling af parodontose i hele landet
Hos Colosseum Danmark har vi 30 klinikker fordelt over hele landet, hvorfor du altid kan finde kompetent behandling af parodontose inden for rækkevidde. Du kan se præcist, hvor i landet vi befinder os lige her.
Hvis du vil se, hvad vores tidligere patienter siger om os, kan du kigge på vores Trustpilot, hvor vi har over 200 anmeldelser.
Ofte stillede spørgsmål
Paradontose er i princippet en tandkødsbetændelse, som ikke er blevet behandlet, og derfor er den gået dybere ned i vævet end en traditionel tandkødsbetændelse. Det betyder bl.a. at noget af tændernes støttevæv nedbrydes, og at tandkødslommerne bliver dybe. På sigt kan ubehandlet paradontose føre til, at man få løse tænder eller sågar taber dem.
Kort sagt får man paradontose, fordi bakterier har fået lov til at samle sig langs tandkødsranden i for lang tid. Dette vil nemlig foranledige en betændelsestilstand, der kan udvikle sig til parodontose, hvis den ikke behandles i tide.
God mundhygiejne er det bedste middel til at undgå paradontose. Derfor er du godt stillet med to daglige tandbørstninger og daglig brug af tandtråd.
Når vi behandler paradontose, fjerner vi alle tandsten og bakteriebelægninger og gør samtidig dine tænder så rene så muligt. Det kan være nødvendigt med lokalbedøvelse, da tandkødet og/eller tænder i området ofte er meget ømt.
Det er rigtig nemt at skifte tandlæge, og det er naturligvis HELT GRATIS. Vi sørger for at bede din nuværende tandlæge om at overføre din journal til os, så vi kan se din tandhistorik og tjekke tidligere behandlinger, hvis der bliver behov for det. Vi skal blot have din tilladelse til at måtte få den overført, og så ordner vi resten. Herudover beder vi dig blot om at udfylde et kort helbredsskema til journalen, når du kommer på klinikken første gang.
Har du akut brug for at komme til tandlægen, finder vi en tid til dig hurtigst muligt – tit hjælper vi akutte patienter mellem de planlagte aftaler. Så ring til os, hvis der opstår et akut behov. Du finder klinikken tættest på dig her.
Ja. Med en Colosseum Tandforsikring er du dækket allerede fra første behandling.
Vi kigger ikke på din tandhistorik, og fordelene bliver bedre år for år. Det første år får du dækket op til 20% af tandlægeregningerne, andet år er det op til 40%, og allerede efter 3 år er det helt op til 60%. Tandeftersyn og tandrensning får du dog allerede fra første dag dækket 100% (op til 1.250 kr. pr. år).
Du kan læse mere om Colosseum Tandforsikring og beregne prisen på din forsikring her.
Mange af vores klinikker modtager henvisninger inden for blandt andet kirurgi, parodontose og endodonti. Du kan se, hvilke klinikker der modtager henvisninger inden for de specifikke områder her.