
Mislykket rodbehandling
Mistænker du en mislykket rodbehandling, er der heldigvis flere ting, der kan gøres for at løse problemet og gøre dig fri for eventuelle smerter.
Desværre er det nemlig ikke alle rodbehandlinger, der går lige godt. Ved en ganske lille procentdel af rodbehandlinger lykkes det således ikke at få helt bugt med infektionen i tanden og rodspidsen. Det er i den forbindelse værd at nævne, at fordi en rodbehandling er mislykket, skyldes det ikke nødvendigvis en dårligt udført rodbehandling. Det kan også være forårsaget af biologiske faktorer – eksempelvis kan der være ekstra små rodkanaler (bikanaler) eller andre morfologiske variationer.
Men hvis du har meget ondt eller har betændelse i tanden ovenpå en rodbehandling, er der desværre en risiko for, at rodbehandlingen har været mislykket.
Derfor har vi herunder samlet noget info om, hvordan det føles, hvad der typisk går galt og hvad dine behandlingsmuligheder er fremadrettet.
Tegn på at din rodbehandling er mislykket
En mislykket rodbehandling afsløres oftest af de samme ting, som var årsagen til, at du fik en rodbehandling til at begynde med. Tegnene vil i så fald være meget lig symptomerne på rodbetændelse og rodspidsbetændelse .
Typiske tegn på en mislykket rodbehandling:
- Ømhed ved direkte kontakt med den berørte tand
- Øget følsomhed overfor varme og kulde
- Hævelse i tandkødet
- Ubehag ved at tygge på den berørte tand
- Forbigående eller konstant tandpine
- Tanden ændrer farve
- Pus-udledning fra tandkødet
Oplever du disse symptomer efter din rodbehandling, kan det altså være et tegn på, at din rodbehandling desværre er mislykkedes. Et røntgenbillede vil altid 100% kunne afgøre, hvorvidt det er tilfældet eller ej.
Husk dog også på, at det er ganske normalt med smerter de første dage efter en rodbehandling. Smerterne skal dog helst ikke være så slemme, at de ikke kan lindres ved brug af smertestillende medicin eller vores andre tips, som du kan se i vores blogindlæg omkring smerter efter rodbehandling. Samtidig er det også meningen, at du skal mærke mindre til smerterne fra dag til dag, oven på behandlingen.
Så hvis du oplever meget stærke smerter, og/eller at smerterne bliver værre, som dagene går, skal du ikke tøve med at kontakte tandlægen.
Typiske årsager til at en rodbehandling mislykkes
I princippet kan man sige, at der er én primær årsag til, at en rodbehandling mislykkes: Hvis bakterier finder vej til det rodbehandlede område. Sker det, vil der med garanti opstå komplikationer.
Men årsagerne til at bakterier finder vej til det rodbehandlede område ovenpå en rodbehandling, kan være mange.
Det kan bl.a. skyldes:
- Ulokaliseret bikanal: Har der været en bikanal, som man ikke har lokaliseret i første omgang, kan denne være årsagen til, at bakterier har fundet vej tilbage til det rodbehandlede område.
- Rodfraktur: Får din tand en rodfraktur – altså en dyb, gennemgående revne – kan det også være årsagen.
- Fil der er knækket i rodkanalen: Er der en fil, der er knækket af i rodkanalen, kan det være årsagen til, at rodfyldningen ikke når til rodspidsen.
Når den præcise årsag er blevet fastlagt, kan det besluttes, hvad en passende behandling vil være efterfølgende.
Hvad skal man gøre ved en mislykket rodbehandling?
Hvad man skal gøre ved en mislykket rodbehandling, afhænger lidt af, præcis hvilken årsag der ligger bag, men der er flere muligheder for behandling.
De tre primære behandlinger er:
- Revision: En revision er en ny rodbehandling, hvor den tidligere rodbehandling genudrenses og genfyldes. Det kan eksempelvis være løsningen, hvis en ulokaliseret bikanal er årsagen til dine problemer.
- Rodspidsamputation: En rodspidsamputation er en mulighed, hvis årsagen til problemerne er en knækket rodfil i tandens rodkanal.
- Fjernelse af tand: I nogle tilfælde kan din tand være svær at reddeog i så fald vil det være nødvendigt at fjerne den. Det kan f.eks. være, hvis tanden har fået en dyb revne, eller hvis der er en knækket fil i rodkanalen.
Din tandlæge vil vurdere, præcis hvilken behandling der er den optimale i din situation.