Smerter efter rodbehandling
Viden om

Smerter efter rodbehandling

Indholdsfortegnelse

Smerter efter en rodbehandling er ganske normalt, og hvis du selv har prøvet at få en rodbehandling, kender du sikkert den ubehagelige fornemmelse. Hvis du er i tvivl om, hvordan det skal føles efter en rodbehandling, kan du blive klogere herunder.

Udover at forklare hvordan smerterne gerne må føles, går vi også i dybden med, hvordan de helst ikke skal føles. Samtidig kommer vi med tips og tricks til, hvordan du kan lindre smerterne efter rodbehandlingen.

Det er aldrig rart at have ondt i tænderne. Så læs med her, så du sikrer, at du i hvert fald ikke har tandpine længere tid end højst nødvendigt.

Smerter i tænderne kan være anledning til rodbehandling

Ligesom en rodbehandling kan give en smule smerte i tænderne efter selve behandlingen, er smerte i tænderne som regel faktisk også anledningen til selve indgrebet.

Oftest vil behovet for en rodbehandling opstå i forbindelse med et ubehandlet hul i tænderne. Når huller ikke behandles, vil bakterierne nemlig have mulighed for at trænge igennem tandbenet og helt ind til nerven, hvor de kan skabe betændelse.

Hvis det sker, er det noget, du vil kunne mærke. Tandpine vil ganske givet opstå, selvom smerterne opleves forskelligt fra person til person.

Udover ubehandlede huller i tænderne, kan en rodbehandling også foranlediges af følgende:

  • Smerter fra følsomme tandhalse eller revnede tænder
  • Tænder der har været udsat for slag (traumer)
  • Tænder der tidligere har haft dybe huller, hvor fyldningen ligger tæt på nerven
  • Tænder der er ‘døde’ efter behandling med krone
  • Tænder med rodspidsbetændelse

Hvor længe efter en rodbehandling er det normalt at opleve smerter?

Smerter er helt normale de første dage efter en rodbehandling og er dermed ikke en anledning til bekymring eller et tegn på alvorlige problemer.

Rodbehandling er et kirurgisk indgreb, og derfor er det også helt naturligt, hvis du oplever smerter efter indgrebet. Det er altså ikke nødvendigvis noget, du skal bekymre dig om.
Det er trods alt en behandling, hvor tandnerven fjernes og rodkanalen udrenses, hvorfor smerter de første dage efter en rodbehandling ikke bør være anledning til bekymring.

Er smerterne meget generende efter rodbehandlingen, kan du lindre dem med smertestillende medicin eller gennem vores andre tips og tricks længere nede på siden.

Fortsætter smerterne i mere end en uge, bør du kontakte din lokale tandlæge og få det undersøgt.

Har du stærke eller tiltagende smerter efter en rodbehandling?

Selvom smerter efter en rodbehandling i udgangspunktet ikke bør være noget at bekymre sig om, bør du dog være opmærksom, hvis du oplever meget stærke, næsten ulidelige smerter, eller hvis smerten er tiltagende i dagene efter behandlingen.

Smerterne skal helst ikke være så slemme, at de ikke kan lindres via smertestillende medicin eller vores andre tips. Samtidig er det også meningen, at du skal mærke mindre til smerterne fra dag til dag oven på behandlingen.

Så hvis du oplever meget stærke smerter, og/eller at smerten bliver værre, som dagene går, skal du ikke tøve med at kontakte tandlægen. Smerten bør være til at holde ud og bør blive mildere dag for dag. Derfor er tiltagende eller meget stærke smerter et tegn på, at noget ikke er helt, som det skal være, hvorfor en undersøgelse er nødvendig.

Smerter i en tidligere rodbehandlet tand

Hvis du oplever smerter i en tand, der tidligere har været rodbehandlet, er det noget, du bør reagere på med det samme. Det kan ske både måneder eller år efter den initiale rodbehandling, men er desværre et tegn på, at noget ikke er, som det skal være i tanden.

Oftest er tilfældet, at smerterne skyldes en ny betændelse i den rodbehandlede tand – enten fordi rodbehandlingen er blevet utæt, eller fordi tanden ikke blev renset fuldkomment for bakterier i første omgang.

Under alle omstændigheder bør du kontakte din tandlæge med det samme, hvis du oplever smerter i en tidligere rodbehandlet tand. Her vil der først og fremmest blive lavet røntgenbilleder, så vi 100% kan afklare årsagen til dine smerter og finde ud af, hvad løsningen skal være.

Løsningen på problematikken kan være en ny rodbehandling, en rodspidsoperation eller som sidste instans at fjerne tanden.

Sådan kan du lindre smerterne ovenpå en rodbehandling

Hvis du døjer med smerter efter rodbehandling, eller har akutte tandsmerter af en anden grund, har vi her samlet vores bedste tips og tricks til, hvordan disse smerter lindres.

  • Smertestillende medicin – følg altid indlægssedlens anvisninger om dosis
  • Ispose til at mindske hævelser
  • Rens munden med lunkent vand
  • Spis ‘skånekost’ – undgå hårde fødevarer, så tanden ikke belastes unødigt

Disse tips og tricks vil lindre din smerte midlertidigt og forebygge en forværring af situationen, men ved længerevarende tandpine er det altid vigtigt at besøge din tandlæge.

Ofte stillede spørgsmål til en rodbehandling

Selve rodbehandlingen gør ikke ondt, da man er bedøvet undervejs, men efter rodbehandlingen er det ikke unormalt at have moderate smerter.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor længe man har ondt efter en rodbehandling – hvis man overhovedet har ondt. Regn med at have lette til moderate smerter de første par dag efter rodbehandlingen.

Hvor lang tid det tager at få lavet en rodbehandling, afgøres af hvor fremskreden din infektion er. Nogle rodbehandlinger kan klares på én dag, mens andre kræver at du kommer igen til behandlinger ad flere omgange.