Tandpine
Viden om

Tandpine

Indholdsfortegnelse

Tandpine er en voldsomt irriterende tilstand, som ofte kommer helt ud af det blå, og som kan være ganske ulidelig at være i. Selvom vi er blevet meget bedre til at passe på vores tænder, kan man desværre godt få voldsomme smerter i tænderne i dagens Danmark.

Den nemmeste måde at forebygge tandpine er ved at opretholde en god mundhygiejne samt komme til de jævnlige tandlægeeftersyn, så du kan finde begyndende huller og andre ting, som kan forårsage tandpine, hvis der ikke bliver taget hånd om det.

Generelt er smerter i tænderne aldrig smart at ignorere, og det er kroppens måde at fortælle dig, at noget er galt. Så hvis du oplever vedvarende tandpine, anbefaler vi altid, at du opsøger en tandlæge hurtigst muligt for at få afklaret årsagen og behandlet tandpinen. Ofte vil smerten også kunne blive værre, hvis tilstanden forbliver ubehandlet.

Find en klinik nær dig

Hvordan føles tandpine?

Tandpine er en voldsomt ubehagelig følelse. Det hviner i tænderne, din kæbe dunker, og du kan nærmest ikke holde ud bare at være til.

De fleste kender følelsen af midlertidige jag eller isninger i tænderne, som også er helt almindeligt. Vedvarende tandpine kan faktisk føles en smule som én lang isning, som ikke vil stoppe.

Så hvis du oplever sådanne typer smerter i mere end 15 sekunders tid, kan det være tegn på, at din tandpine skyldes noget, der skal behandles, og hellere før end senere.

Årsager til at du får tandpine

Tandpine kan opstå grundet en række forskellige årsager, men ubehandlede huller i tænderne er med længder den største synder, når det kommer til smerter i tænderne. Det er også derfor, at den gode mundhygiejne og de regelmæssige tandlægebesøg er den allerbedste forebyggelse, du kan foretage dig.

Hul i tanden (Caries)

Som nævnt er huller i tænderne den allerstørste synder, når det kommer til tandsmerter. Hvis man ikke har opdaget et hul i tanden, eller ikke har fået det behandlet endnu, kan det hurtigt lede til større problemer.

For bakterierne i munden vil relativt hurtigt kunne finde ind til tandbenet (dentinen), som har en masse små nerveender. Når det sker, er der desværre stor risiko for, at du oplever smerter i tænderne.

Uheldigvis er der ikke nogen sammenhæng mellem hullets størrelse og graden af tandpine, du vil opleve. Selv det mindste hul kan gå hele vejen ind til tandnerven og give dig voldsom tandpine.

Ved de regelmæssige tandeftersyn bliver der netop kigget efter selv de mindste huller, eller begyndende huller, hvorfor regelmæssige tandlægebesøg stadig er vigtige, selvom man ikke mærker nogen smerter nu og her.

Tandrodsbetændelse

Hvis du er så uheldig, at bakterierne finder hele vejen ind til tandens nerve, dør nerven, hvilket kan danne grundlaget for tandrodsbetændelse og en ganske voldsom tandpine.

Hvis du har tandrodsbetændelse, vil du have behov for relativt akut behandling, da smerten hurtigt vil udvikle sig til at være tæt på uudholdelig. I starten vil det føles som en murrende fornemmelse, men det kan hurtigt udvikle sig i en markant mere smertefuld retning.

Du kan sågar opleve, at betændelse vil sive ud gennem tandkødet gennem et ganske lille hul (en fistel). Hvis betændelsen ikke kan finde ud, øges risikoen for, at der opstår en tandbyld.

Derfor bør du opsøge tandlæge allerede ved de tidlige symptomer.

Tandkødsbetændelse

Hvis du ikke opretholder en god mundhygiejne, vil der sætte sig bakterier langs tandkødsranden og i mundhulen. Udover huller i tænderne, kan det også føre til tandkødsbetændelse.

Det er ikke alle, som oplever tandpine i forbindelse med tandkødsbetændelse. Nogle vil ‘nøjes’ med at opleve dårlig ånde og en dårlig smag i munden. Men en ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til parodontose, som udover dens alvorlighed i sig selv, også vil øge risikoen for yderligere tandpine.

Parodontose

Ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til parodontose. Parodontose er en tilstand, hvor bakterier og tandsten har siddet langs tandkødet i en længere periode, hvilket kan føre til, at tandkødet hæver, og at der opstår små lommer mellem tænder og tandkød.

Disse små lommer er iltfrie og giver desværre helt optimale forhold til parodontose-bakterier. Når bakterierne indfinder sig i de små lommer, vil den underliggende tandknogle forsøge at trække sig væk fra bakterierne og betændelsen.

Tandbyld

En tandbyld er en samling af betændelse, der opstår, når betændelse ikke kan komme væk. Sammen med bakterier ophobes betændelsen i en byld, som giver en voldsom smerte i tænderne grundet det øgede tryk inde i bylden.

Tandbylder kan opstå på baggrund af huller, som har ledt til tandrodsbetændelse, men kan også skyldes længerevarende tandkødsbetændelse, der har udviklet sig til parodontose.

Det betyder, at du dels vil opleve tandpine, men også at tænderne langsomt vil løsrive sig og i sidste ende blive løse og måske falde ud. Udover risikoen for at miste tænder kan ubehandlet parodontose også øge risikoen for en tandbyld.

Frembrud af ny tand

Uanset om det er en frembrudt visdomstand i voksenalderen, eller om det er de små mælketænder, der på vej frem hos små børn, kan det give anledning til tandpine. Hvis visdomstænder er på vej frem i trange forhold, kan det give ekstra voldsomme smerter, og det er ikke utænkeligt, at visdomstanden må fjernes.

Hvad hjælper mod tandpine?

Tandpine forsvinder desværre sjældent af sig selv. Du kan lykkes med at dulme smerterne i en periode, men de vil med al sandsynlighed desværre vende tilbage, indtil du finder årsagen og får den behandlet.

Hvis du leder efter metoder til at dulme smerterne midlertidigt, inden du besøger en tandlæge, kommer her et par tips og tricks:

  • Hold tænder og tandkød fuldkommen fri for madrester med tandbørste og tandtråd – det forebygger forværring
  • Brug is til at mindske hævelser – ikke varmelegemer eller lignende
  • Rens munden med varmt vand
  • Brug mundskyllemidler med klorhexidin
  • Smertestillende piller

Smertestillende mod tandpine

Smertestillende medicin som f.eks. Ipren, Panodil og Pamol er nok den mest effektive midlertidige løsning mod akut og voldsom tandpine. Selvom de andre metoder kan hjælpe enormt meget, kan smerten blive så ubehagelig, at smertestillende medicin er eneste udvej.

Det vil forhåbentlig kunne tage toppen af smerterne, men skal du bruge en permanent løsning, er du nødt til at opsøge en tandlæge.

Husk altid at læse indlægssedler, når du indtager smertestillende medicin. Det er vigtigt, at du ikke overskrider den anbefalede dagsdosis. Ofte må du som voksen indtage smertestillende medicin op til tre gange dagligt. Men læs altid indlægssedlen for at se, om dette gælder, samt hvor stor dosis du må tage ad gangen.

Hvornår skal man søge tandlæge?

I princippet bør du altid søge tandlæge, hvis du oplever tandpine, som varer i længere tid end de hurtige jag og isnings-fornemmelser. Forhåbentlig er der intet alvorligt galt, men det kan aldrig skade at få en tandlægefaglig vurdering af din situation.

Har du haft smerter i mere end et døgns tid, eller er smerterne ganske enkelt uudholdelige, bør du under alle omstændigheder kontakte en tandlæge hurtigst muligt. Jo hurtigere du bliver undersøgt, jo hurtigere kan årsagen findes og behandles, så tandpinen kan forsvinde igen.

Hos Colosseum Tandlægerne har vi en masse klinikker fordelt over hele landet, som står klar til at hjælpe dig med at komme din tandpine til livs.

Find en klinik nær dig i dag

Ofte stillede spørgsmål til tandpine

Penicillin kan hjælpe med at smertelindre, når du har tandpine. Det vil dog være en midlertidig løsning på et problem som formentlig ikke er midlertidigt, og som kræver en tandlægefaglig udredning.

Har du tandpine, er der en række ting du kan gøre, for at lindre smerten midlertidigt. Udover smertestillende piller, kan skal du sørge for at holde munden fuldkommen fri for madrester, du kan bruge is til at mindske hævelse eller rense munden med varmt vand eller Klorhexidin.

Typisk vil tandpinen ikke forsvinde af sig selv, da den har en underliggende årsag, som for det meste vil kræve behandling.

I de fleste tilfælde vil tandpine desværre ikke forsvinde sig, hvorfor man skal have udredt årsagen hos en tandlæge. Smertestillende kan hjælpe midlertidigt.