Behandling

Paradontitis: Symptomer og behandling

Parodontitis er tandkødsbetændelse, som har spredt sig til de dybereliggende væv omkring tandroden. Parodontitis, er en almindelig sygdom, der påvirker millioner af mennesker over hele verden. Det er vigtigt at forstå symptomerne og behandlingsmulighederne for denne tilstand for at bevare sunde tænder og tandkød. Heldigvis er der meget du selv nemt kan gøre – nemlig opretholde en god mundhygiejne og stop med evt. rygning.

I denne artikel vil vi udforske paradontitis, dens symptomer og relevante behandlingsmetoder.

Hvad er parodontitis?

Paradontitis er tandkødsbetændelse som har spredt sig til de dybereliggende væv omkring tanden. Det fører til fordybede tandkødslommer også kaldet pocher og nedbrydning af knoglen omkring tænderne. Dermed sidder tanden dårligere fast og tanden kan til sidst blive løs og i værste fald mistes. Jo mere alvorlig sygdommen er, des dybere er tandkødslommerne og større er knoglesvindet omkring tænderne. Efter 40 års-alderen er parodontitis den hyppigste årsag til tandtab*.

Ved alle almindelige årlige eftersyn ved din tandlæge & tandplejer vil du blive screenet for tandkødsbetændelse & parodontitis. Det gøres ved at måle dine tandkødslommer med en pochemåler. Hvis dine tandkødslommer er 5 mm eller derover og bløder, har pus eller plak, er den ikke sund.

Hvis du har 2 syge tandkødslommer eller mere, som ikke sidder ved siden af hinanden, vil du blive anbefalet en yderligere parodontal undersøgelse, hvor samtlige af dine tandkødslommer vi blive målt. Ved en parodontalundersøgelsen måles dine tandkødslommer 6 steder på hver tand. Desuden måles dit tandkødsniveau, fx om tandkødet har trukket sig tilbage nogle steder. Vi måler også hvor der sidder plak på tænderne, hvor det bløder, om der er pus & løsning af tænderne og vi ser på dit knogleniveau på røntgenbilleder.

Når al den data er indsamlet, kan din tandlæge og tandplejer stille en samlet parodontal diagnose, samt en diagnose for hver enkelt tand, som har sygdom. Herefter kan behandlingen igangsættes. Den vil typisk omfatte grundig instruktion og optimering af din egen mundhygiejne, samt tandrodsrens af de tænder som har for dybe tandkødslommer. Man kan altid anvende bedøvelse efter behov til dette. Dernæst renses tænderne med en udvidet tandrensning. Alt efter hvor omfattende sygdommen er kan man dele behandlingen op, så man fx renser 1 side af gange – højre side overkæbe + underkæbe, næste gang venstre side overkæbe + venstre underkæbe.

Herefter skal tandkødet have lov til at hele og tandkødslommer skal først måles efter 3 måneder. Der kan dog være behov for kontrol af mundhygiejnen i mellemtiden. Når du kommer til kontrol hos din tandplejer/tandlæge måler vi om tandkødslommen er blevet mindre. Hvis den ikke er, skal man tage stilling til om man skal prøve at rense igen eller om der skal foretages parodontal kirurgi. Parodontal kirurgi kan blive aktuel hvis tandkødslommer forbliver syg, så vil man i nogle tilfælde foretage en lille skånsom operation, hvor tandkødet under bedøvelse skubbes til side og renses med bedre udsyn og lægges forsigtigt tilbage igen. I sjældne tilfælde kan antibiotikum være relevant, som et supplement til rensningen.

Målet er at stoppe sygdommen – dvs. at man ikke skal have nogle fordybede (5 mm eller over) tandkødslommer tilbage med blødning eller pus. Det er dog ikke forventeligt, at man kan få knoglen omkring tænderne til at vokse op igen. Knoglen er men få undtagelser mistet permanent. Målet bliver derfor at stoppe sygdommens udbredelse, så man ikke mister mere knogle omkring tænderne og man stopper den aktive betændelse i tandkødet.

 

Årsager til paradontitis

Parodontitis skyldes primært en ophobning af plak på tænderne. Plak er en klæbrig film af bakterier, der dannes på tænderne, hvis tænderne ikke holdes rene. Hvis plak ikke fjernes regelmæssigt gennem tandbørstning og renhold mellem tændernee, kan det hærde og danne tandsten, som er vanskeligere at fjerne. Bakterierne i plak og tandsten kan irritere og føre til tandkødsbetændelse og det kan udvikle sig til t paradontitis. Langt de fleste unge mennesker vil prøve at have tandkødsbetændelse på et tidspunkt. Parodontitis udvikler sig typiske først mellem 30 og 40 års alderen og er efter 40 år en meget almindelig årsag til tandtab. Jo yngre man er, når udvikler parodontitis, jo alvorligere er sygdommen som regel.

Periimplantitis

Der kan også opstå tandkødsbetændelse omkring et implantat, hvis det ikke holdes rent for belægninger. Tandkødsbetændelse omkring et implantat kaldes mucositis. Hvis mucositen ikke bliver behandlet kan det sprede sig i de dybereliggende væv omkring implantatet, fører til knogletab og i værste fald løsning og mistet implantat. Når sygdommen er omkring et implantat, kaldes det periimplantitis og ikke perodontitis. Periimplantitis er vanskeligt at behandle og udvikle sig hurtigere end parodontitis. God mundhygiejne omkring implantater er derfor utrolig vigtig. Parodontal kirurgi omkring implantater med periimplantitis kan ofte blive nødvendigt. Nogle gange kan det være hensigtsmæssigt at fjerne implantatkronen, men det heler eller ændre formen så renhold bliver lettere.

Yderligere risikofaktorer for paradontitis inkluderer:

  • Rygning
  • Dårlig mundhygiejne
  • Systemiske sygdomme så som diabetes**
  • Stress
  • Genetisk disponering

Det er vigtigt at være opmærksom på disse faktorer og træffe foranstaltninger for at minimere deres indvirkning på mundens sundhed.

** Læs mere om diabetes og sygdomme i mundhulen på Tandlægeforeningens hjemmeside: https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/almene-sygdomme-og-behandlinger/diabetes-og-sygdomme-i-mundhulen/

Læs mere på diabetesforeningen: taender-og-mund

Find din lokale klinik

Kontakt din lokale klinik herunder, eller book en tid med det samme.

Aalborg

Deprecated: strtotime(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /www/colosseumtanddk_798/public/wp-content/themes/colosseumtand/vendor/timber/timber/lib/Twig.php on line 336
Telefontid i dag 08:00 - 16:00
Vendsysselgade 289000 Aalborg
Amager
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Amagerbrogade 432300 København S
Brøndby
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Nygårds Plads 3 B2605 Brøndby
Dragør
Telefontid i dag 8:00 - 15:30 (Lukket 12:00-12:30)
Kongevejen 182791 Dragør
Esbjerg
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Borgergade 21A6700 Esbjerg
Hellerup
Telefontid i dag 8:00 - 12:00
Bernstorffsvej 69 A2900 Hellerup
Herlev
Telefontid i dag 7:30 - 15:30
Herlev Bygade 30, 1.sal2730 Herlev
Holbæk
Telefontid i dag 8:00 - 15:30
Ahlgade 504300 Holbæk
Hørsholm
Telefontid i dag 8:30 - 15:30
Usserød Kongevej 65 A2970 Hørsholm
Kbh. Kongens Nytorv
Telefontid i dag 8:00 - 16:30
Østergade 1, 3. sal1100 København K
Kbh. Kronprinsessegade
Telefontid i dag 8:00 - 17:00
Kronprinsessegade 46, st.1306 København K
Kbh. Nørreport
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Rosenborggade 3, 2. sal1130 København K
Kbh. Østerport
Telefontid i dag 8:00 - 15:00
Fridtjof Nansens Plads 22100 København Ø
Kbh. Palægade
Telefontid i dag 8:30 - 15:30
Palægade 21261 København K
Køge
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Nørregade 1, 2. sal4600 Køge
Næstved
Telefontid i dag 8:00 - 15:30
Kindhestegade 2, 1. sal4700 Næstved
Odense, Kongensgade
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Kongensgade 54, 1.sal5000 Odense
Odense, Slotsgade
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Slotsgade 185000 Odense
Ribe
Telefontid i dag 7:00 - 15:30
Ole Rømers Vej 136760 Ribe
Roskilde
Telefontid i dag 8:00 - 15:30
Skomagergade 154000 Roskilde
Slagelse
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Smedegade 2A4200 Slagelse
Sønderborg
Telefontid i dag 7:45 - 15:30
Perlegade 306400 Sønderborg
Varde
Telefontid i dag 7:45 - 17:00
Kræmmergade 2B, 1. tv.6800 Varde
Vejle
Telefontid i dag 8:00 - 17:00
Orla Lehmannsgade 17100 Vejle
Viborg
Telefontid i dag 8:00 - 16:00
Sct Mathiasgade 34, 2. sal8800 Viborg
Virum
Telefontid i dag 8:00 - 15:00
Virum Torv 12830 Virum

Symptomer på paradontitis

Paradontitis udvikler sig ofte gradvist, og symptomerne kan variere fra person til person. Nogle almindelige tegn på paradontitis inkluderer:

  1. Blødende tandkød: Hvis dit tandkød bløder, når du børster eller bruger tandtråd, kan det være et tidligt tegn på paradontitis. Blødning kan forekomme spontant eller under påvirkning af let tryk.
  2. Rødme og hævelse: Tandkødet kan blive rødt, ømt og hævet på grund af den inflammatoriske reaktion forårsaget af bakterierne.
  3. Dårlig ånde: Bakterierne i paradontitis kan forårsage dårlig ånde, der ikke går væk efter tandbørstning eller brug af mundskyl.
  4. Tandtab: Hvis paradontitisikke behandles i tide, kan den føre til tab af tænder. Dette skyldes, at infektionen beskadiger det væv, der understøtter tænderne, herunder knoglen.
  5. Ændringer i tandrodsudseende: Paradontitis kan medføre, at tandroden bliver synlig, da tandkødet trækker sig tilbage.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse symptomer og søge hjælp fra en tandlæge og tandplejer, hvis man oplever dem. En tidlig diagnose og behandling af paradontitiskan hjælpe med at forhindre yderligere skader og bevare en god mundhygiejne.

På tandlægeforeningens hjemmeside kan du læse mere om behandling af paradontitis:

Læs mere om paradontitis

Ofte stillede spørgsmål

Parodontitis er tandkødsbetændelse, som har spredt sig til de dybereliggende væv omkring tandroden.

Almindelige tegn på paradontitis inkluderer blødende tandkød, rødme og hævelse, dårlig ånde, tandtab og ændringer i tandrodsudseende.

Fra Tandlægeforeningen: Periimplantitis er en betændelsestilstand i støttevævet omkring tandimplantater. Tilstanden minder om parodontitis og skyldes bakteriebelægninger ligesom parodontitis. Nyere forskning har vist, at antibiotika ikke har nogen væsentlig effekt på periimplantitis, og tandlægen vil derfor normalt ikke tilbyde dig antibiotika, hvis du får periimplantitis.

Det er rigtig nemt at skifte tandlæge, og det er naturligvis HELT GRATIS. Vi sørger for at bede din nuværende tandlæge om at overføre din journal til os, så vi kan se din tandhistorik og tjekke tidligere behandlinger, hvis der bliver behov for det. Vi skal blot have din tilladelse til at måtte få den overført, og så ordner vi resten. Herudover beder vi dig blot om at udfylde et kort helbredsskema til journalen, når du kommer på klinikken første gang.

Har du akut brug for at komme til tandlægen, finder vi en tid til dig hurtigst muligt – tit hjælper vi akutte patienter mellem de planlagte aftaler. Så ring til os, hvis der opstår et akut behov. Du finder klinikken tættest på dig her.

Ja. Med en Colosseum Tandforsikring er du dækket allerede fra første behandling.

Vi kigger ikke på din tandhistorik, og fordelene bliver bedre år for år. Det første år får du dækket op til 20% af tandlægeregningerne, andet år er det op til 40%, og allerede efter 3 år er det helt op til 60%. Tandeftersyn og tandrensning får du dog allerede fra første dag dækket 100% (op til 1.250 kr. pr. år).

Du kan læse mere om Colosseum Tandforsikring og beregne prisen på din forsikring her.

Mange af vores klinikker modtager henvisninger inden for blandt andet kirurgi, parodontose og endodonti. Du kan se, hvilke klinikker der modtager henvisninger inden for de specifikke områder her.