Hvis du mangler én eller flere tænder, kan de erstattes ved hjælp af implantater.

Implantatbehandling er i dag et anerkendt behandlingsprincip, og prognosen for et vellykket resultat er særdeles god. Har man mistet én tand eller alle sine tænder, kan implantatbehandling være en mulighed. 

Colosseum Tandlægerne tilbyder naturligvis en grundig undersøgelse og vejledning med hensyn til, hvad der er den bedste behandling i det enkelte tilfælde.

 

Hvad er et implantat?

tandimplantat-3-dele

Et implantat er en titaniumskrue, som indsættes og vokser fast i kæben på et tandløst område. Når titaniumskruen er vokset fast, påsætter man et forbindelsesled, et såkaldt abutment. På dette sætter man en krone.

Et tandimplantat kan sammenlignes med en kunstig tandrod, der skrues ind i kæbeknoglen. Implantatet er fremstillet i titanium – et metal, der accepteres utrolig godt af organismen. Sædvanligvis har implantaterne en diameter på 4 mm og en længde på 8-14 mm.

Efter implantatindsættelsen skal implantatet hvile og vokse fast i kæbeknoglen i tre til fire måneder, hvorefter der påsættes en opbygning, som anvendes til at påsætte den egentlige tandkrone. Tandkronerne kan enten cementeres fast eller skrues fast.

En af de helt store fordele ved tandimplantater er således, at de kan sættes i overalt, samtidig med at de ikke skader de sunde nabotænder.

 

Hvornår er det en god idé med tandimplantater?

Der er flere scenarier, hvor det kan være en god løsning med tandimplantater.

Først og fremmest er det en glimrende løsning, hvis du mangler én eller flere tænder. Her er implantater den mest holdbare og naturtro løsning, som du kan få. Ved at sætte en krone, som kan tilpasses i form og farve, fast på implantatet, får du en kunstig tand, som ligner dine egne tænder.

Implantater kan også være et glimrende alternativ til en protese. Selvom en protese er en rigtig fin løsning, kan den med tiden blive lidt svær at styre, fordi gummerne skrumper ind som følge af de manglende tænder. Dette undgår man med implantater. Her får du kunstige tænder, som sidder særdeles godt fast, og som også gør det lidt nemmere for dig at tygge sammenlignet med en protese.

Tandimplantater er også et rigtig fint alternativt til isætning af broer. For hvis man skal have lavet en tandbro, skal man have to raske nabotænder. Her er implantater rigtig smarte, da de kan laves overalt i munden. Så hvis du fx har mistet den bagerste kindtand, er en bro ikke en mulighed. Samtidigt er et tandimplantat også en mere skånsom løsning for nabotænderne, da det ikke kræver, at de skal slibes og formes til, som tilfældet vil være med en tandbro.

 

Sådan foregår implantatbehandlingen

tandimplantat-proces

At få sat tandimplantater i er en proces, som strækker sig over flere måneder. Det skyldes bl.a., at selve implantatet skal vokse ordentligt ind i kæbeknoglen, før man kan sætte selve den kunstige tand fast.

Det første trin i behandlingen er en forundersøgelse, hvor vi tager røntgenbilleder, og ud fra dem vurderer vi bl.a., hvorvidt du har nok knogle i kæbebenet til at kunne indsætte et implantat. Hvis det ikke er tilfældet, kan man vælge at lave en transplantation med en kunstig knogle.

Næste trin i processen er en operation, hvor selve implantatet skal sættes fast i kæben. Dette er en relativt ukompliceret proces, der ofte kan klares på 30 minutters tid, og hvor de fleste kun mærker begrænset eller slet ingen ubehag under operationen. Man starter selve operationen med en lokalbedøvelse, hvorefter der kan bores hul i kæbebenet. Herefter bliver implantat-skruen nænsomt skruet op i hullet.

Herpå kommer en venteperiode, hvor implantatet skal have tid til at gro ordentligt sammen med kæbebenet. Afhængigt af tandens placering samt knoglens styrke og kvalitet kan der gå alt fra 6 uger til 6 måneder, før det er groet ordentligt sammen.

Når helingen er overstået, er det tid til at kronen, den kunstige tand, skal sættes fast på implantatet. Ovenpå dette vil du med jævne mellem skulle til kontrol for at sikre, at det hele forløber planmæssigt.

 

Det kan du forvente efter implantatbehandlingen

Efter din behandling kan du godt forvente noget hævelse i området omkring det indsatte implantat. Men bare rolig, det er helt normalt. Det er en ganske naturlig reaktion fra kroppen, og du kan eventuelt lægge en ispose eller lignende ovenpå det hævede område for at dæmpe hævelsen.

De første par uger efter behandlingen er rigtig vigtige i forhold til helingen. Derfor vil du også få ordineret medicin, som skal hjælpe til at sikre, at der ikke opstår betændelse i området.

 

Mundhygiejne omkring din nye tandimplantater

Det er også vigtigt at opretholde en god mundhygiejne efter de første par uger. Det er nemlig grundlaget for et holdbart resultat. Grunden til, at mundhygiejne er så vigtig, er, at man virkelig gerne skal undgå betændelse i området omkring implantatet.

Hvis det sker, vil man nemlig kunne risikere, at knoglen omkring implantatet også udvikler en betændelsestilstand. Hvis det sker, vil det resultere i tab af knogle, hvilket medfører, at implantatet ikke længere sidder helt lige så godt fast. Faktisk kan det ende ud i, at man er nødt til fjerne implantatet og lave behandlingen om.

 

Hvordan føles tandimplantater?

Tandimplantater fra Colosseum Tandlægerne er af så høj kvalitet, at du stort ikke vil kunne se eller mærke forskel på implantaterne og dine egne tænder. Husk dog at være god til rengøring og opretholdelse af god mundhygiejne, da det er vigtigt i forhold til det langsigtede resultat.

 

Vi laver tandimplantater i hele landet

tandimplantat-3D

Hos Colosseum Danmark har vi 30 klinikker fordelt over hele landet, hvorfor du altid kan finde en kompetent klinik inden for rækkevidde, som kan hjælpe dig med tandimplantater.

Du kan se præcist, hvor i landet vi befinder os lige her.

Hvis du vil se, hvad vores tidligere patienter siger om os, kan du kigge på vores Trustpilot, hvor vi har over 200 anmeldelser.

Disse klinikker tilbyder denne behandling