Tandimplantat – gør det ondt at få et implantat?

Tandimplantater er en populær og effektiv løsning til at erstatte mistede tænder — det gælder både, hvis du ved et uheld har slået en tand ud, eller hvis det har været nødvendigt at få fjernet en eller flere af dine tænder. Et tandimplantat fungerer som en fast, integreret del af munden, som kan genskabe tyggefunktion. Mange oplever, at tandimplantater føles som en naturlig del af deres smil, hvilket kan forbedre både komfort og selvtillid.

Mange patienter overvejer denne behandling, fordi det er en permanent løsning — modsat en protese, hvor du kan indsætte og fjerne tanden, som det passer dig. Alligevel er der ét spørgsmål, der ofte melder sig: “Gør det ondt?” Bekymringen om smerte er naturlig, og mange undrer sig over, hvorvidt det vil gøre ondt under eller efter indgrebet. For at give dig et fyldestgørende billede af, hvad du kan forvente, vil vi her gennemgå hele forløbet — lige fra selve behandlingen til mulige risici — og hvorfor et tandimplantat kan være en god løsning for dig.

Hvad kan man forvente under behandlingen og efter at have fået indsat et tandimplantat

Indsættelse af et tandimplantat er en kirurgisk procedure, altså en operation, hvor en titaniumskrue placeres i kæben som en erstatning for tandroden. Dette kan få nogle til at spørge: “Gør det ondt, når skruen indsættes?” Selvom det kan lyde smertefuldt, er selve proceduren ofte mindre ubehagelig, end mange tror. De fleste patienter får lokalbedøvelse, hvilket sikrer, at man ikke mærker smerte under indgrebet.

Efter indgrebet kan der dog opstå lette smerter og hævelse i området, hvilket kan få nogen til at tænke: “Gør det ondt bagefter?” Disse bivirkninger kan vare et par dage, men håndteres typisk med almindelig smertestillende medicin. Det er vigtigt at følge tandlægens vejledning omkring pleje og hygiejne for at sikre, at helingsprocessen forløber som planlagt. Hvis du ønsker at læse mere om, hvilke komplikationer der kan opstå efter en implantatbehandling, har vi samlet nogle informationer om det, der forhåbentligt kan besvare dine spørgsmål.

Hvilke risici er der ved et tandimplantat?

Selvom tandimplantater har en høj succesrate, indebærer de, som alle kirurgiske indgreb, visse risici. En af de mest almindelige komplikationer er infektion omkring implantatet, også kendt som peri-implantitis. Dette kan forebygges ved at opretholde en god mundhygiejne. Hver patient er unik, og derfor kan der være nogle særlige forbehold, som du bliver bedt om at følge. Derfor er det vigtigt, at du altid følger din tandlæges plejeråd.

Andre risici kan inkludere nerveskader, som kan medføre følelsesløshed i kæbe, læber eller tandkød. Dette sker dog yderst sjældent, og de fleste tandlæger tager ekstra forholdsregler for at minimere denne risiko. Derudover kan implantatet risikere at løsne sig, hvis knoglen ikke kan understøtte det korrekt. Derfor vurderer din tandlæge altid, om knoglen i kæben er stærk nok til at bære et implantat, eventuelt med en knogleopbygning som supplement.

Er tandimplantater det rigtige valg for dig?

At få lavet tandimplantater er en stor beslutning, og det er vigtigt at overveje både fordelene og ulemperne. Implantater kan give en naturlig følelse og funktion, der ligner en rigtig tand, hvilket gør det til en varig og æstetisk løsning. For mange mennesker er det den bedste mulighed for at genoprette både udseende og normal tyggefunktion.

Dog er det ikke alle, der er kandidater til et tandimplantat. Hvis du har bestemte medicinske tilstande, er ryger, eller hvis din knoglemasse er utilstrækkelig, kan der være andre løsninger, der passer bedre til dig. Det er altid en god idé at tale med din tandlæge, som kan rådgive dig og hjælpe dig med at finde den løsning, der bedst passer til dine personlige behov.

Har du spørgsmål til behandlingen?

Er du stadig nervøs for, om det gør ondt at få lavet tandimplantater? Du kan altid kontakte din nærmeste klinik og spørge dem til råds. Hos Colosseum Danmark har vi 30 klinikker fordelt over hele landet, hvorfor du altid kan finde en kompetent klinik inden for rækkevidde, som kan hjælpe dig med tandimplantater.

Hvis du skal have lavet tandimplantater, og du har tandlægeskræk eller bare synes, at det er lidt skræmmende, så sig det gerne til din tandlæge — så sørger vi for, at du får den bedst mulige oplevelse under omstændighederne. Ønsker du at se en pris på tandimplantater, kan du se vores oversigt over priser på implantater. Ellers kan du prøve vores prisberegner eller se vores ofte stillede spørgsmål nedenfor.

Hvis du har brug for at se, hvad tidligere patienter siger om os, er du meget velkommen til at kigge på vores Trustpilot, hvor vi har flere end 200 anmeldelser. Har du brug for at se et eksempel på før og efter et tandimplantat, har vi også eksempler på det.