Tandsten
Viden om

Tandsten

Indholdsfortegnelse

Tandsten er nok et begreb, som de fleste allerede kender til eller har hørt om. Men måske ved du ikke helt præcist, hvad det egentlig er, hvorfor det er vigtigt at få fjernet tandsten, og hvad man kan gøre for at minimere dannelsen af det.

Alt dette vil vi forsøge at gøre dig klogere på, så du forhåbentlig kan undgå problemer med tandsten og følgesygdomme i fremtiden.

Hvad er tandsten?

Tandsten, eller calculus dentalis som det hedder på latin, er forkalkede bakterier, som består af en blanding af kalk og bakterier. Tandsten opstår, når man ikke er helt god nok til at rengøre sine tænder. Kalken kommer fra vores spyt, som altså forkalker nogle af de gamle bakteriebelægninger på tænderne, som ikke er blevet fjernet godt nok. Derpå lejres forkalkningen på og omkring tænder og tandkød.

Plak, som tandlæger gerne kalder disse bakteriebelægninger, som kommer fra det, du spiser og drikker, skal helst ikke sidde på dine tænder i længere tid ad gangen. For mens nogle bakterier i munden er helt fine at have, bør plak være en prioritet at få fjernet. Det er nemlig grundstenen i dannelse af tandsten, som altså sker, når kalken i spyttet aflejres i plakken.

Selvom vi alle danner tandsten i større eller mindre grad, kan det helt grundlæggende siges, at jo bedre en mundhygiejne du har, jo færre tandsten vil der dannes på dine tænder. Tandsten er vigtige at få fjernet regelmæssigt, da det kan være anledning til tandkødsbetændelse og i værste fald parodontose.

Så hvis det er længe siden, at du har få fjernet tandsten, kan du med fordel booke en tid til tandrensning med det samme.

Symptomer på tandsten

Der er to tydelige symptomer, som kan indikere, at du har problemer med tandsten. Det ene symptom kan relativt nemt spottes med det blotte øje. Du kan nemlig godt opleve, at dine tænder får en gul og brunlig belægning, hvis du døjer med tandsten.

Det andet ganske tydelige symptom på problemer med tandsten kan du føle dig frem til. For typisk vil overfladen på dine tænder opleves ru, hvis du har problemer med tandsten. Derfor kan du prøve at mærke efter på overfladen af dine tænder med tungen. Hvis du oplever en overflade der føles ru, er det ofte et symptom på tandsten eller andre tandsygdomme.

En sidste ting, du også kan holde øje med, er blødende tandkød. Hvis dette opleves, kan det muligvis også skyldes problemer med tandsten. De sætter sig nemlig også i tandkødet, hvor de er medvirkende til dannelse af tandkødsbetændelse.

Hvordan slipper man af med tandsten?

Når først tandstenene er dannet, kan du desværre ikke gøre så meget selv for at fjerne dem igen. Det kræver et besøg hos tandlægen, hvor du skal have renset dine tænder for at slippe af med det igen.

Det skyldes, at plakken hurtigt udvikler en relativ hård belægning, hvis det ikke børstes væk med det samme. Når først den hårde belægning er dannet, kan tandbørsten ikke længere gøre så meget, desværre.

Heldigvis er det hverken smertefuldt eller dyrt at få fjernet tandsten, så der er ingen undskyldninger for ikke at komme afsted.

Forebyggelse er vejen frem

Som med så mange andre tandsygdomme er god forebyggelse den bedste vej frem, hvis du gerne vil undgå dannelsen af tandsten og eventuelle følgesygdomme. I dette tilfælde drejer det sig selvfølgelig meget om mundhygiejnen, der gerne skal være helt i top. Hvis du sørger for dette, er risikoen for, at der ophober sig plak, markant lavere.

Mangler du et par tips til god mundhygiejne, kommer her en kort tjekliste med ting, du kan gøre for at holde et rigtig godt niveau.

  • Børst tænder to gange dagligt – To daglige tandbørstninger udgør et rigtig solidt fundament i den gode mundhygiejne. Gør det, når du står op om morgenen, og igen inden du går i seng. Tandbørstningerne skal være grundige og ikke bare et 20 sekunders show, hvor du ikke kommer hele tandsættet rundt. Brug de 2-3 minutter en god og grundig tandbørstning varer – Længere tid er det heller ikke.
  • Brug tandtråd – Vi ved godt, at næsten alle tandlæger altid anbefaler mere tandtråd – og det er altså ikke uden grund. Tandtråd er et fantastisk redskab til at komme ind mellem tænder og få fjernet noget af det plak, der gemmer sig i krogene.
  • Husk dine tandlægebesøg – Selvom du ikke oplever problemer nu og her, er det stadig vigtigt at komme til regelmæssigt eftersyn hos tandlægen. Udover at få fjernet tandsten vil det også være en mulighed for at fange andre tandsygdomme i opløbet.

Rygning og tandsten

Det er ikke bevist, at rygning som sådan er med til at give tandsten. Dog er det konstateret, at rygere generelt danner flere tandsten end ikke-rygere. Derudover har rygning en masse negative følgevirkninger på din mund og tænders sundhed, ligesom det selvfølgelig er sundhedsskadeligt på mange andre punkter også.

Er dine tandsten blevet til en tandskade?

Hvis du ikke har fået gjort noget ved dine tandsten, kan det som nævnt udvikle sig til andre tandsygdomme. Det kan bl.a. udvikle sig til huller i tænderne og parodontose, ligesom tandkødsbetændelse også kan være en følgevirkning.

Uanset hvilken type tandsygdom du render ind i, er det vigtigt med hurtig og kompetent behandling. Hos Colosseum Tandlægerne har vi en masse super dygtige fagfolk på vores forskellige klinikker rundt omkring i landet, som står klar til at hjælpe dig.

Find en klinik nær dig i dag

Ofte stillede spørgsmål til tandsten

Tandsten er forkalkede bakterier, der består af en blanding af bakterier og kalk og som opstår, når man ikke er helt god nok til at børste tænder.

Man undgår bedst tandsten ved at have en god mundhygiejne, hvor man børster tænder grundigt to gange dagligt og supplerer med tandtråd.

Hvis du ikke får fjernet dine tandsten, kan det udvikle sig til mere alvorlige tandsygdomme som huller i tænderne eller parodontose.

Nej, det kan man ikke. Tandsten skal fjernes af tandlægen.

Tandsten kan udvikle sig til mere alvorlige tandsygdomme som huller i tænderne eller parodontose.

Tandsten fjernes ved en grund tandrensning hos tandlægen.

Man får kalksten, fordi man ikke har en helt god nok mundhygiejne. Det skyldes, at vores spyt forkalker ikke-fjernede bakterier på vores tænder.