Tandbørstning: Gode råd til optimal mundhygiejn
Tandbørstning er en vigtig del af en god mundhygiejne, og det er afgørende at gøre det systematisk for optimalt effekt. Vælg den rigtige tandbørste, en god teknik og suppler med fluorholdig tandpasta, og rens mellem tænderne med tandtråd eller interdentalbørster.
Husk også at besøge din tandlæge regelmæssigt for at sikre en sund mund.
Ved at følge disse gode råd kan du opretholde en optimal mundhygiejne og holde dine tænder sunde og stærke.
Københavns Tandlægeskole har lavet en video med instruktion til korrekt børstning af tænder. Se videoen her:
Vælg den rigtige tandbørste
Hvis det er svært at få dine tænder helt rene, kan en elektrisk tandbørste være en rigtig god investering. En elektrisk tandbørste har et lille hoved og roterende bevægelser, som med en rigtig teknik giver et rigtig godt resultat.
En vigtig faktor i optimal tandbørstning er at vælge den rigtige tandbørste. Der findes et bredt udvalg af tandbørster på markedet, men hvilken skal du vælge? En elektrisk eller en manuel tandbørste?
Det anbefales at bruge en tandbørste med bløde & tætstillede børstehår, da hårde børster kan forårsage slibeskader på tænder og få tandkødet til at trække sig tilbage. Vælg en tandbørste med en passende størrelse og form, der passer godt til din mund. Vælg helst et mindre tandbørstehoved, da det ellers er vanskeligt at komme omkring de bagerste tænder.
Rengør tandbørsten efter brug
Bakterier kan vokse i en våd tandbørste. Derfor er det vigtigt at du skyller tandbørsten grundigt efter brug, ryster den for vand og stiller den så børsten kan tørre med hovedet opad. Når hårene på tandbørsten begynder at sprede sig ud til siden, er det tid til at skifte den – det sker typisk efter 3-4 måneder.
Få råd og vejledning i brug fra din tandplejer & tandlæge.
Brug den rigtige teknik
At bruge den rigtige teknik under tandbørstning er afgørende for at opnå optimal mundhygiejne. Det anbefales at børste tænderne i cirkulære bevægelser og ikke blot skrubbe frem og tilbage. Sørg for at børste både tandkød, tænder og tunge grundigt.
Husk også at børste i mindst to minutter hver gang, da det er den anbefalede tid for en grundig tandbørstning.
Odontologisk Institut har lavet en video om god tandbørsteteknik, som inkluderer rensning mellem tænderne med tandtråd eller mellemrumsbørste (se nedenfor).
Vælg den rigtige tandpasta
Valget af tandpasta kan også påvirke resultatet af tandbørstningen. Vælg en tandpasta med fluorid. da fluorid hæmmer udviklingen af caries. Du ser på indholdsfortegnelsen, hvor meget flourid der er i din tandpasta (ppM).
Voksne bør bruge en tandpasta med 1450 – 1500 ppM florid i. Vær opmærksom på at nogle økologiske tandpastaer og tandpaster ikke indeholder fluorid og derfor frarådes. Mundskyl er sjældent nødvendigt. Klorhexidin mundskyld bruges oftes i forbindelse med operationen for at undgå infektion, da det hæmmer vækst af bakterier. Det kan give misfarvninger på tænderne, så rådfør dig med din tandplejer og tandlæge. Hvis du er udfordret af dårlig ånde, kan mundskyl med zink have en god effekt.
Link til info om tandpasta fra Tandlægeforeningen: https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/gode-raad/valg-af-tandpasta/
Tandtråd og tandstikker
Tandbørstning alene er ikke altid tilstrækkeligt til at fjerne alle madrester og plak mellem tænderne. Derfor er det vigtigt at bruge tandtråd, interdentalbørster eller tandstikker som en del af din daglige rutine. Tandtråd kan nå ind mellem tænderne og fjerne madrester og plak effektivt. Brug en ren tråd til hver mellemrum, og sørg for at være forsigtig for ikke at beskadige tandkødet. Interdentalbørster kan også være nyttige til at fjerne madrester, men vær forsigtig med at undgå for hårdt pres, da det kan beskadige tandkødet.
Hvis du har parodontitis anbefales elektrisk tandbørste og interdentalbørster.
Få vejledning ved din tandplejer & tandlæge.
Se video: https://www.efp.org/for-patients/gum-diseases/video-resources/
Læs grundig gennemgang og instruktion af hhv tandtråd, softpicks, interdentalbørster, tandstikker og solotandbørste på Tandlægeforeningens hjemmeside:
https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/gode-raad/valg-af-supplerende-hjaelpemidler/
Engelsk vejledning og video: https://www.efp.org/for-patients/gum-diseases/gum-disease-prevention/
Besøg din tandlæge regelmæssigt
Selvom du følger alle disse gode råd til optimal tandbørstning, er det stadig vigtigt at besøge din tandlæge regelmæssigt. En professionel tandrensning kan fjerne plak og tandsten, som du ikke selv kan fjerne med tandbørsten derhjemme. Din tandlæge kan også vurdere din mundhygiejne og identificere eventuelle problemer eller behov for yderligere behandling.
Ofte stillede spørgsmål
Hos Colosseum Tandlægerne anbefaler vi vores patienter at anvende elektrisk tandbørste (gerne med trykcensor) da de roterende bevægelser i tandbørstehovedet gør tandbørstningen mere effektiv.
Vi anbefaler ofte mundskyld til patienter, som har fået gennemført forskellige tandoperationer, hvor der efterfølgende er et åbent sår i munden, som gør at man i en periode ikke kan børste på området. Dog er det en myte at mundskyl kan være et vigtigt element i ens tandbørsterutine, da brugen af mundskyl skulle være med til at forbedre den daglige tandbørsterutine. Faktisk kan det være en god idé hverken at skylle munden i vand eller nogle former for mundskyl, da det fortynder koncentrationen af flourid, som din tandpasta gerne skal indeholde. Hvis du anvender mundskyl, bør du derfor gøre det midt på dagen, frem for lige efter at du har børstet dine tænder.