Ømt tandkød
Viden om

Ømt tandkød

Indholdsfortegnelse

Lider du af ømt tandkød, er det ikke noget, du skal ignorere. Det kan være tegn på tandkødsbetændelse, men også et tegn på at alvorligere tandproblemer er på vej.

Vil du gerne blive klogere på, hvorfor ømt tandkød opstår, og hvilke symptomer du skal holde øje med, samt få konkrete tips til hvordan du kan undgå og behandle det, bør du læse med herunder, når vi går i dybden med ømt tandkød.

Symptomer på ømt tandkød

Du er formentlig ikke i tvivl om, hvorvidt du har ømt tandkød eller ej. Men der kan dog være nogle tegn og symptomer, som du under alle omstændigheder bør reagere på, hvis du oplever disse, selvom tandkødet måske ikke er ømt i første omgang.

  • Dunkende fornemmelse i tandkødet
  • Blødninger ved brug af tandbørste eller tandtråd
  • Tandkødet er rødligt eller har en mørkere nuance end normalt

Årsager til ømt tandkød

Der kan være en række forskellige årsager til ømt tandkød, men herunder har vi samlet nogle af de mest almindelige årsager til, at ømt tandkød opstår.

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse er en af de hyppigste årsager til ømt tandkød. Hvis du har tandkødsbetændelse, vil dit tandkød typisk fremstå en smule mere rødligt, samtidig med at det også vil være svulmet op og være uregelmæssigt i sin facon. Dertil er det heller ikke usandsynligt, at du vil opleve blødninger fra tandkødet.

Tandkødsbetændelsen vil typisk være opstået grundet mangelfuld mundhygiejne. Betændelsen udvikler sig nemlig, når bakterier samler sig i mundhulen omkring tandkødet. Har man en god mundhygiejne er disse bakterier allerede fjernet gennem tandbørstningen, men hvis man ikke gør det grundigt nok, kan bakterier altså samle sig og potentielt udvikle sig til tandkødsbetændelse.

Får du ikke behandlet din tandkødsbetændelse i tide, er ømt tandkød desværre ikke længere dit største problem. For hvis det forbliver ubehandlet, kan tandkødsbetændelse udvikle sig til parodontose, som kan løsne dine tænder og i sidste ende lede til tandtab.

Huller i tænderne

Huller i tænder (caries) kan også være anledning til, at du oplever ømt tandkød. Typisk vil det ømme tandkød i så fald være tæt på den/de tænder, hvori du har huller. Det skyldes, at de bakterier, der forårsager hullerne i tænderne, også kan være med til at irritere tandkødet.

Det ømme tandkød kan i disse tilfælde både opstå tandkødet mellem tænderne, ligesom det kan opstå i overgangen mellem tand og tandkød.

Faktisk kan det ømme tandkød også opstå, hvis du lige har modtaget behandling for huller i tænderne. Hvis hullet har været tæt på overgangen mellem tand og tandkød, kan tandkødet godt være ømt efterfølgende.

Rodbehandling

Hvis du har fået foretaget en rodbehandling, kan der godt opstå ømt tandkød efterfølgende. Lidt ligesom hvis du har fået behandling for huller i tænderne, er der ved en rodbehandling også udstyr og instrumenter, der kan presse eller skære lidt i tandkødet.

Samtidig bruges der under rodbehandling diverse skyllevæsker, der kan virke en smule irriterende på tandkød og mundens slimhinder.

Det er dog fuldkommen ufarligt, og dit tandkød vil også relativt hurtigt stoppe med at være ømt.

Hormonelle ændringer

Hormonelle ændringer kan også være årsagen til, at du oplever ømt tandkød. Eksempelvis kan ømt tandkød forekomme under graviditeten, fordi tandkødets forsvar mod bakterier kan være nedsat. Når ømt tandkød opstår i forbindelse med graviditet, sker det oftest i graviditetens sidste trimester.

Ligeledes kan ømt tandkød også opstå i menstruationscyklussen. Specielt i dagene op til menstruationsblødningen kan kvinder opleve betændelse i tandkødet. Ofte vil symptomerne og det ømme tandkød dog forsvinde relativt hurtigt, når blødningen begynder.

4 gode råd mod ømt tandkød

Hvis du gerne enten vil af med ømt tandkød, som du allerede oplever, eller hvis du vil mindske risikoen for at få det, har vi herunder nogle tips til, hvordan du forebygger og behandler ømt tandkød. Mange af rådene er nemlig de samme, hvad end det gælder behandling eller forebyggelse.

Sørg for grundig tandbørstning

Uanset om du vil forebygge eller behandle ømt tandkød, er en grundig tandbørstning en grundsten. I og med man typisk kun er til tandlæge 1-2 gange om året, er det vigtigt, at man selv laver et godt arbejde med mundhygiejnen resten af året, så der er lavere risiko for, at ømt tandkød og andre tandsygdomme opstår.

Med regelmæssig og grundig rengøring af dine tænder mindsker du nemlig mængden af bakterier i munden. Det betyder også, at der er færre bakterier, der kan forårsage ømt tandkød. Så sørg for at børste tænder to gange dagligt, hvor du sætter nok tid af til det og ikke bare skøjter hurtigt hen over børstningen.

Husk dog, at grundig tandbørstning ikke er det samme som hård tandbørstning. Børster du dine tænder for hårdt, kan dit tandkød faktisk trække sig tilbage, hvilket resulterer i blottede tandhalse. Dels er det ikke så pænt, og dels gør det også dine tænder mere følsomme i forhold til kulde- og varmepåvirkning.

Vælg den rigtige tandbørste

Den grundige tandbørstning er vigtig i sig selv, men det er også vigtigt at bruge den rette tandbørste. Ideelt set bør du bruge en elektrisk tandbørste, da de simpelthen bare giver en bedre og mere grundig tandbørstning, end du opnår med manuel tandbørstning.

Det er dog ikke alle, der er villige til at købe de lidt dyre elektriske tandbørster, men i så fald er det vigtigt at være opmærksom på tandbørstens hårdhedsgrad. Hvis du allerede døjer med ømt tandkød, kan det være en fordel med en blødere tandbørste.

Generelt set anbefales du at vælge en tandbørste, der hverken er for blød eller for hård, hvis du ikke vil opgradere til en elektrisk tandbørste.

Suppler med tandtråd

Udover at sørge for en grundig tandbørstning med den rigtige tandbørste, bør du også supplere dine mundhygiejne-rutiner med brug af tandtråd. Uanset hvor god du er til at børste tænder, er der bare nogle steder, hvor tandbørsten ikke kan komme ind.

Det kan eksempelvis være mellem tænderne, hvor tandtråden er det perfekte redskab til at klare opgaven. Ved at bruge tandtråd får du mere effektivt fjernet de bakterier, der gemmer sig mellem tænderne, hvorved du også minimerer risikoen for, at der opstår ømt tandkød.

Brug klorhexidin, hvis uheldet er ude

Hvis uheldet er ude, og du allerede døjer med ømt tandkød, kan du supplere din øvrige indsats med klorhexidin. Ved at duppe området, hvor tandkødet er ømt, kan klorhexidinen komme ind og hjælpe på lindringen af dit ømme tandkød.

Hvis du i længere tid oplever ømt tandkød og smerter, bør du ikke tøve med at få det behandlet med det samme. Ømt tandkød kan være et tegn på alvorligere problemer i munden, og hvis du ikke får det behandlet, kan det udvikle sig.

Hos Colosseum Tandlægerne har vi en masse super dygtige fagfolk på vores forskellige klinikker rundt omkring i landet, som står klar til at hjælpe dig.

Find en klinik nær dig i dag

Ofte stillede spørgsmål til ømt tandkød

Typisk vil betændelse i tandkødet fremstå hævet, lidt rødligt og måske blødende.

Det bedste man kan gøre ved hævet tandkød er at sørge for en ordentlig mundhygiejne.

Det er overordnet set fire gode tips til at hjælpe på ømt tandkød; sørg for grundig tandbørstning, brug tandtråd, brug den rigtige tandbørste og brug klorhexidin når uheldet er ude.