Dårlig ånde
Viden om

Dårlig ånde (Halitosis)

Indholdsfortegnelse

Dårlig ånde er noget, de fleste kender til. Det anslås, at op mod hver anden person døjer med det. Enten har man selv prøvet at have det midlertidigt, eller måske har man været omgivet af personer med dårlig ånde. Uanset hvad er det en ganske ubehagelig, omend smertefri, tilstand.

Dårlig ånde kaldes på fagsprog ‘halitosis’ eller ‘foetor ex ore’, som ganske rammende betyder ‘stank fra munden’. For det er ganske enkelt det, som dårlig ånde er: en ubehagelig lugt fra munden, som kan lugtes af andre og/eller en selv.

Som nævnt er det en ganske almindelig tilstand, som mange kender. De fleste af os har dårlig ånde i kortere perioder, eksempelvis om morgenen inden tandbørstningen er klaret. Man kan dog også rammes af dårlig ånde over længere perioder, hvilket selvfølgelig er en irriterende tilstand.

Hvis du gerne vil blive klogere på dårlig ånde, herunder hvorfor det opstår, hvordan man behandler det, og hvilke midler der findes mod det, er du kommet til det rette sted.

 

Læs med videre og bliv meget klogere på dårlig ånde.

Hvad skyldes dårlig ånde?

I 9 ud af 10 tilfælde af halitosis skal årsagen til den dårlige ånde ikke overraskende findes i munden. Bakterier fra f.eks. tunge, tandkødslommer og utætte fyldninger kan eksempelvis sagtens være katalysatoren til den dårlige ånde. I de sidste 10 procent af tilfældene, hvor bakterier fra munden ikke spiller en rolle, kan det skyldes indtagelse af diverse føde- og drikkevarer, lægemidler og almensygdomme.

Her er de mest almindelige årsager til, at dårlig ånde opstår:

Dårlig mundhygiejne

Dårlig mundhygiejne er med flere længder den største synder, når det kommer til dårlig ånde. Når man glemmer at børste tænder, eller på anden måde mislykkes med at holde sine tænder og mundhule rene, sætter der sig bakterier rundt omkring i munden.

Bakterierne er med til at nedbryde de organiske bestanddele af mad, men det betyder også, at der opstår svovlbrinte-forbindelser, hvilket kan være ganske ildelugtende. Hvis du får lavet et tandeftersyn mod den dårlige ånde, vil tandlægen således næsten altid starte med at kigge i mundhulen.

Betændelse i tandkødet og parodontose

Parodontose og tandkødsbetændelse kan også føre til dårlig ånde. Det er bl.a. også derfor, at jævnlige tandrensninger er en god idé.

Betændelse ved frembrydende visdomstænder

Hos unge mennesker kan dette også være en hyppig årsag til den dårlige ånde.

Tørhed i munden

Tørhed i munden kan også være med til at fremprovokere dårlig ånde. Specielt medicinindtag kan være med til at give tørhed i munden, der udover dårlig ånde, også kan føre til caries, tandkødsbetændelse og andre følgetilstande.

Mandelpropper

Der kan danne sig nogle store, hvide og ildelugtende ‘propper’ i mandlerne, som også kan føre til dårlig ånde.

Proteseånde

Hvis proteser ikke holdes rene, opstår der det, man kalder for ‘proteseånde’, som ikke er særligt vellugtende.

Sult

Når man er sulten, danner man mindre spyt. Det betyder, at der kommer en bakterie-vækst i munden, som kan føre til dårlig ånde.

Dehydrering

Når man ikke drikker nok, kommer man også til at mangle spyt. Derfor kan dehydrering altså også føre til dårlig ånde.

Fødevarer og tobak

De fleste kender hvidløgsånde, som kan opstå ovenpå en god middag. Andre fødevarer som løg, kaffe og ost kan også efterlade dig med dårlig ånde. Hvis du ryger, vil du også opleve, at tobakslugten bliver hængende i luften, som du udånder, længe efter selve cigaretten er røget.

Lægemidler

Nogle lægemidler kan også føre til dårlig ånde. Specielt lægemidler til behandling af mentale lidelser, f.eks. depression, kan føre til en ikke så god ånde.

Sygdomme

Sygdomme af forskellig art kan også føre til dårlig ånde. Det kan eksempelvis dreje sig om KOL eller andre luftvejssygdomme samt sygdomme i mave-tarmkanalen.

Sådan behandler man dårlig ånde

Behandlingen af dårlig ånde afhænger af, hvorvidt man ved, hvad årsagen er.

Hvis man kender årsagen, er det naturligvis denne, der skal behandles eller fjernes. Men grundlæggende er noget af den bedste behandling mod dårlig ånde at opretholde en god mundhygiejne. Lad os instruere dig i dette, hvis du er i tvivl. Men grundelementerne i en god og sund mundhygiejne er grundig tandbørstning med rigtig teknik, samt brug af tandtråd. Husk også at rengøre tungen, da bakterier stortrives her. Det kan enten gøres med tandbørsten eller en separat tungerenser.

Derudover bør du drikke masser af vand, og det kan også anbefales at undgå kaffe, rygning og krydret mad.

Midler mod dårlige ånde

Der findes selvfølgelig også en række midler, der som midlertidig instans kan hjælpe dig af med dårlig ånde. Det drejer sig eksempelvis om mundskyllemidler, tyggegummi og pastiller.

Vælger du pastiller eller tyggegummi, skal du være opmærksom på helst at vælge sukkerfri varianter, så du mindsker risikoen for at udvikle huller i tænderne. Vil du hellere bruge mundskyllemiddel, kan det være en god idé at konsultere din tandlæge. Længere tids brug af mundskyllevæsker anbefales nemlig som udgangspunkt ikke.

Alle midler kan fungere glimrende, når det kommer til at bekæmpe dårlig ånde. Ingen af midlerne er dog så effektive, som det vil være at finde årsagen til den dårlige ånde. Så hvis du over en længere periode oplever dårlig ånde, og du ikke ved, hvad årsagen er, anbefaler vi, at du besøger din tandlæge til et eftersyn.

Her vil du kunne få afklaret din situation og få lagt en behandlingsplan, så du kan komme af med den dårlige ånde én gang for alle.

Find en klinik nær dig

Ofte stillede spørgsmål til dårlig ånde

Dårlig ånde kan skyldes flere ting. Bl.a. kan dårlig mundhygiejne, tandkødsbetændelse, betændelse ved visdomstænder, tørhed i munden, mandelpropper, proteseånde, sult, dehydrering, specielle fødevarer og tobak, lægemidler og divers sygdomme alle være årsagen til at du har dårlig ånde.

Ja, noget medicin kan godt være anledning til dårlig ånde. Det drejer sig specielt om medicin til mentale lidelser.

Den bedste metode til at undgå dårlig morgenånde er den samme som til at undgå dårlig ånde helt generelt. God mundhygiejne, masser af vand og begrænset indtag af kaffe, tobak og krydret mad.

Den bedste behandling mod dårlig ånde er en forbedret mundhygiejne. God tandbørstning to gange dagligt suppleret med tandtråd burde gøre en stor forskel. Hjælper dette ikke, bør du søge tandlæge.

Den gode mundhygiejne er det bedste middel til at undgå dårlig ånde permanent. Skal problemet løses midlertidigt kan tyggegummi, mint-pastiller og mundskyllemidler hjælpe.

Ja, ophobning af tandsten kan sagtens være en årsagerne til dårlig ånde. Faktisk er det en relativt hyppig årsag til dårlig ånde.