Bliv klogere på åbent bid

Indholdsfortegnelse

Åbent bid er en tandstillingsfejl, hvor tænderne i overkæben og underkæben ikke lukker sammen, når over- og underkæben bides sammen. Biddet forbliver altså åbent, når munden lukkes, enten foran eller bagved, hvilket kan besværliggøre at spise og tygge mad.

Når der er tale om et åbent bid foran, er det fortænderne, der ikke mødes, hvorimod de bagerste tænder får kontakt. Denne type åbent bid er den hyppigst forekommende. Er der derimod tale om et åbent bid bagtil, er det de bagerste tænder, der ikke mødes, hvorimod de forreste har kontakt. Denne type er mere sjælden, men forekommer. Har du et åbent bid enten foran i munden eller bagved, er der hjælp at hente. Der findes flere behandlingsmetoder, hvor især usynlig tandretning er populært.

Hvorfor får man åbent bid?

Et åbent bid kan skyldes flere årsager, men er typisk et resultat af problemer med tænderne eller skelettet. Andre årsager til åbent bid er:

Genetik:

  • Åbent bid kan føres videre fra generation til generation
  • Ekstra tænder i tandsættet

Vaner:

  • Underlæbesutning
  • Tungestød, hvor en person lægger pres på tænderne i stedet for toppen af munden, når de sluger
  • Tommelfingersutning
  • Langvarig brug af sut
  • Langvarig flaskemadning

Andet:

  • Traumer eller skader på kæben
  • Cyster eller tumorer i munden eller kæben.

Tegn på åbent bid

Der er flere tegn, der kan tyde på et åbent bid. Det typiske tegn er synlige mellemrum ved et bid mellem enten de forreste eller de bagerste tænder. Et andet synligt tegn er, hvis hagen er mindre fremtrædende.

Andre, mindre synlige, tegn er problemer med at tygge, bide og/eller synke, smerter ved tygning og bidning, besvær med at tale samt tandskader, fordi tænderne ikke beskytter hinanden korrekt.

Hvad er konsekvenserne af et åbent bid?

At have et åbent bid kan have en negativ indflydelse på selvværdet og være et irritationsmoment under spisning. Derudover er der en lang række problematikker, som kan være ubehagelige og ligefrem smertefulde.

Hvis det åbne bid er et resultat af pladsmangel i munden, vil der sandsynligvis være nogle tænder, der overlapper hinanden, og som dermed gør det svært at rense mellem tænderne ordentligt. Plak og bakterier har derfor bedre mulighed for at hobe sig op, hvilket kan resultere i fx tandkødssygdomme (parodontitis). Bliver tandkødsproblemer ikke behandlet i tide, kan det have voldsomme konsekvenser, såsom tab af tænder eller beskadigelse af blodkar.

Åbent bid kan også resultere i ekstraordinær slid på visse tænder, som kan føre til slidte, knækkede tænder samt spændinger og smerter i kæben, der kan udløse bl.a. hovedpine.

Kan et åbent bid behandles?

Oplever du problemer med at tygge, bide og/eller tale? Er dit bid åbent, når du lukker munden, enten foran eller bagved? Så kan det være en god idé at kontakte egen tandlæge eller andet relevant sundhedspersonale, så du kan blive undersøgt nærmere, og hvor mulige behandlinger for dig kan blive drøftet.

Der findes flere muligheder ift. behandling af et åbent bid. Hvilken behandling der passer bedst til dig afhænger bl.a. af, hvor dit åbne bid forekommer: foran eller bagved. Dine ønsker, præferencer og gener spiller også ind på en eventuelt behandling.

Mange personer med åbent bid har været yderst glade for behandlingsmetoden Invisalign til at rette deres tandstilling. Invisalign er aftagelige bøjler, der udgøres af usynlige tandskinner, som gør det nærmest umuligt for andre at se, at du gennemgår et tandretningsforløb.

Skinnerne bliver designet præcist til dine tænder, så du opnår så optimalt resultat som muligt. For størst mulig effekt bør du gå med skinnerne i 20-22 timer i døgnet. Et forløb med Invisalign varer som regel et halvt til et helt år, hvor tandskinnerne skiftes hver anden uge. På den måde bliver dine tænder gradvist rettet til.