Sund Mund, Sund Krop – Hele livet

Hos Colosseum Tandlægerne Nørreport har vi fokus på vores patienters sundhed og vi rådgiver om sammenhængen mellem at være sund i munden og have et sundt alment helbred.

Som én af de eneste tandklinikker i landet tilbydes alle patienter ved almindeligt tandeftersyn, parodontose-test, bodyanalyse og kostvejledning. Det er en del af vores ”Sund Mund, Sund Krop”-kampagne.

Mange sygdomme starter i munden

Med den nyeste banebrydende forskning, står vi nu med en tydelig forståelse af sammenhængen mellem at være sund i munden og have et sundt alment helbred.

Springes der regelmæssige eftersyn over, her er din alder underordnet, kan du komme i en bakteriel ubalance, dysbiose, med overvækst af de mere aggressive uønskede mikroorganismer, som følge heraf dannes en inflammation i din krop. Inflammation betyder ”at tænde ild”. Antiinflammation er at slukke den skadelige ild, og det kan gøres med regelmæssige tandeftersyn og en antiinflammatorisk livsstil, hvor kost og motion er vigtige parametre.

Den største kilde til inflammation er paradentose.

Ca. 40% af den danske befolkning rammes af paradentose, især personer over 40 år. F.eks. rammes 1 ud af 5 implantater af paradentose. Lidelsen starter som en betændelse med blødning fra tandkødet og fordybede tandkødslommer. Stoppes betændelsen ikke, breder den sig til den knogle, tænderne er fastgjort til. Behandling af paradentose går ud på at stoppe nedbrydningen af knoglen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb for at forsøge at genopbygge det tabte knoglevæv.

Mere end 25 års erfaring som paradentosehenvisningspraksis

Det er ofte umuligt for os tandlæger og tandplejere at opdage skjult inflammation, inden den har forårsaget skader. En opmåling af tandkødslommerne eller et røntgenbillede kan vise defekten i kæbeknoglen og på det tidspunkt vil skaden være sket.

Med vores nyeste teknik kan vi nu måle din parodontoserisiko på molekylært niveau vha. en simpel spyttest – det gør ikke ondt, og svaret har vi allerede efter 5 minutter.

Ved at være tidligt ude kan vi sammen lave en personlig forebyggelsesplan inden en permanent skade opstår. Mundens sundhed hænger i øvrigt meget tæt sammen med kroppens sundhed, og inflammation i munden kan udløse kroniske sygdomstilstande eller forværre eksisterende sygdomme.

Testen kan foretages i forbindelse med dit tandeftersyn, hvor vi måler på et enzym i mundens immunsystem kaldet aMMP-8. Er dette enzym aktiveret, er der vævsnedbrydende processer i gang – ”ilden” er andre ord blevet tændt.

Et sundt immunforsvar reagerer ved at sende hvide blodlegemer ud for at beskytte kroppen og nedkæmpe årsagen. Det giver symptomer som rødme, varme, hævelse og smerter. Et belastet immunforsvar kan overreagere og skade egne celler. Dette sker ved autoimmune lidelser, som f.eks. psoriasis, leddegigt og ulcerøst colitis. Undlader man at reagere kan det resultere i, at en kronisk inflammationstilstand opstår. Det mærkes f.eks. som hovedpine, træthed, ømme og hævede led og muskler, gentagende betændelsestilstande, blussende hud, eksem og psoriasis.

Den usunde og skadelige inflammation er en betændelsesreaktion, der ikke skyldes udefrakommende bakterier eller mikroorganismer, men har indre årsager. En sådan inflammation kan nedbringes ved hjælpe af antiinflammatorisk kost. En kost der er ”nedblussende” og som slukker den indre inflammatoriske brand.

En sund kost bør være rig på fibre, proteiner og gode fedtsyrer i den rigtige balance mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Endelig spiller vores livsstil, fordøjelse, stress, søvn og motion en stor rolle mht. at holde vores inflammatoriske grad i kroppen nede. Din alder kan du ikke løbe fra, men din biologiske alder har du selv stor indflydelse på.

Som ekstra service til dit regelmæssige tandeftersyn, tilbyder Colosseum Tandlægerne Nørreport en gratis bodyanalyse. Vores tandplejer og kostvejleder, Trine Larsen, giver dig gerne gode råd med på vejen.