Der kan være mange årsager til, at vi vil anbefale en rodbehandling til dig. Oftest anbefaler vi rodbehandlinger, hvis du har, eller har haft, et stort hul i tanden, der har forårsaget en infektion i tandens nerve.

Nerverne i dine tænder forsynes normalt med næringsstoffer fra blodkar, og hvis du har en slem infektion, der er trængt ind i nerven, kan det resultere i, at blodforsyningen lukkes af. 

Derfor tilbyder vi hos Colosseum Tandlægerne en smertefri rodbehandling, hvor vi fjerner det syge tandvæv og åbner op for adgangen til tandens rodkanaler.

 

Hvad er en rodbehandling?

bore i tand ved rodbehandling

Rodbehandling er tandlægens metode til at behandle betændelse i tændernes nerver. Ved en rodbehandling fjerner vi tandnerven og bakterier fra selve tandens rodkanal. En rodbehandling vil typisk være relevant, hvis man har haft store huller i tænderne, eller hvis nerveenderne er blevet blottet på anden vis.

I nogle sjældne tilfælde kan det også være nødvendigt at rodbehandle en tand, hvis den har fået et meget hårdt slag.

Det er vigtigt, at man får fjernet disse affaldsstoffer og bakterier, da det kan føre til rodspidsbetændelse, hvis de får lov til at sprede sig til resten af tanden.

 

Hvad er symptomerne på, at jeg har brug for en rodbehandling?

Symptomerne på en beskadiget, blotlagt eller død nerve kan udvise meget forskellige symptomer fra person til person og fra tilfælde til tilfælde. Et af de typiske symptomer vil dog være tandpine. Nogle vil opleve en mild omgang, mens det for andre kan være ganske voldsomt. Symptomatisk for hvor forskellige forløbene kan være, kan du faktisk opleve, at tandens nerve-ende dør, uden at der mærkes nogen smerter eller ubehag.

Det understreger også vigtigheden af, at man regelmæssigt besøger tandlægen, for at blive tjekket.

Hvis man har en død nerve, vil den på ethvert tidspunkt kunne forårsage rodspidsbetændelse, selvom du ingen smerter har til at starte med. Og en ubehandlet rodspidsbetændelse er ikke noget at spøge med. Det kan nemlig udvikle sig til både smertefulde tandbylder og feber.

Selvom symptomerne kan være meget forskellige, er disse herunder blandt de typiske, hvorfor du bør være ekstra opmærksom på dem.

 • Tandpine
 • Hovedpine
 • Isninger i tænderne
 • Ømhed og smerter i kæbepartiet
 • Ømhed og smerter, når du tygger
 • Tanden skifter farve
 • Tandbyld
 • Feber

 

Hvordan foregår en rodbehandling?

rodbehandling proces

Under en rodbehandling vil vi altid starte med en bedøvelse for at minimere eventuelt ubehag. Efterfølgende ser behandlingen således ud:

 • Der tages eventuelt røntgenbillede af den syge tand, og derefter isoleres tanden med en såkaldt ”gummidug”
 • Hullet fjernes, og der åbnes op til tandens nerve, så der er adgang til rodkanalen
 • Små metalfile roterer i tanden for at rengøre de indre vægge i rodkanalen i hele rodens længde for at fjerne inficeret væv
 • Herefter fyldes rodkanalerne med rodfyldningsmaterialet og bindes sammen med tanden med en speciel cement
 • Sidst indsættes en harpikslignende substans, der danner en barriere mod bakterier

Der kan efterfølgende være nogle mindre smerter, men de aftager normalt efter et par dage.

Vores tandplejere står altid klar til at tage en afslappet samtale med dig om forløbet bag en rodbehandling. Det kan for nogle synes skræmmende med indgreb i tænderne, og derfor tager vi selvfølgelig al den hensyn, som det er muligt at tage.

Vi bestræber os på at give dig en god og behagelig oplevelse, og vi er derfor særligt opmærksomme på at tage hensyn til eventuelle bekymringer eller skræk, som du måtte have i forbindelse med behandlingen.

 

Hvor lang tid tager en rodbehandling?

Afhængigt af omfanget på betændelsen kan en rodbehandling klares på én behandling eller kræve, at man kommer til flere behandlinger. Hver enkelt behandling forventes at tage et sted mellem 30 og 60 minutter.

 

Hvad koster en rodbehandling?

Hvor meget en rodbehandling koster, afhænger af, hvilken tand der skal have behandling. Det gør det, fordi man i princippet betaler for det antal rødder, der skal behandles. Og de forskellige tænder har ikke samme antal rødder.

Eksempelvis har en fortand typisk kun én rod, mens kindtænder har tre eller fire rødder.

Det vil altså sige, at når du skal have rodbehandlet en kindtand, koster det mere, end hvis du skal have rodbehandlet en fortand, fordi den har flere rødder.

Hvis du ønsker at få en nøjagtig pris på en rodbehandling, er det nødvendigt med et røntgenbillede, som kan klarlægge, hvor mange rødder tanden har, samt hvordan tilstanden af den er.

 

Hvor længe efter en rodbehandling har man smerter?

smerter i tand efter rodbehandling

Du kan forvente milde smerter og ubehag et par dage efter rodbehandlingen. For selvom selve rodbehandlingen er ganske smertefri, vil der formentlig opstå lidt smerter og ubehag efter behandlingen.

Det er ganske normalt, og det skyldes, at tandsættet skal have tid til at hele. Du kan dog tage let smertestillende medicin for at lindre smerter og ubehag.

 

Tanden er mere skrøbelig efter rodbehandling

Efter en rodbehandling vil din tand være en del mere skrøbelig end før. Der er flere årsager til dette. Dels skyldes det, at man ved en rodbehandling fjerner noget af blodforsyningen til tanden, hvilket medfører, at tanden tørrer mere ud og mister sin naturlige smidighed. Men samtidig fjerner man ved en rodbehandling også en væsentlig del af selve tanden. Det betyder, at der efter behandlingen vil være en del mindre ‘tandsubstans’ tilbage.

Dette er bl.a. også en af årsagerne til, at rodbehandlede tænder har en tendens til at knække, specielt hvis det er i kindtandsområdet, hvor der er mest tyggekraft.

 

Kompetent rodbehandling i hele landet

Hos Colosseum Danmark har vi 30 klinikker fordelt over hele landet, hvorfor du altid kan finde kompetent hjælp til rodbehandling inden for rækkevidde. Du kan se præcis, hvor i landet vi befinder os lige her.

Hvis du vil se, hvad vores tidligere patienter siger om os, kan du kigge på vores Trustpilot, hvor vi har over 200 anmeldelser.

 

Disse klinikker tilbyder denne behandling