En bidskinne, eller bideskinne som det ofte kaldes, er en fordelagtig løsning til dig, der har brug for at få aflastet dine tygge- og kæbemuskler, så du i fremtiden kan undgå spændingshovedpiner og/eller slid på dine tænder. Oftest anbefaler vi en bideskinne, eller bidskinne, til dig, hvis du skærer tænder om natten.

Der er mange gener forbundet med netop det at skære tænder, fordi det belaster dine kæbemuskler og generelt slider hårdt på tænderne. En bideskinne vil ikke forhindre, at du skærer tænder, men den forhindrer yderligere slitage og hjælper dine muskler med at slappe af.

 

Hvad er en bideskinne?

bidskinne

En bideskinne kan eksempelvis være en, der kan være med til at afhjælpe dig med at skære tænder, når du sover. Den hjælper både med at hindre hovedpine som følge af spændinger, ligesom den afhjælper slid på tænderne.

Konkret hjælper den, fordi den aflaster dine kæbe- og tyggemuskler og dermed mindsker sammenbiddet mellem dine tænder. Så den forhindrer i virkeligheden ikke, at du skærer tænder, men den forhindrer, at der kommer mere slid på dine tænder, mens den samtidig hjælper din kæbemuskulatur med at slappe af.

Det kan være svært at vide, hvorvidt man selv skærer tænder, da det jo gerne foregår, mens man sover. Hvis du ikke har en partner, der eventuelt kan gøre dig opmærksom på det, kan du typisk se det ved, at du oplever øget slid på dine tænder.

Typisk vil der dog være andre tegn på, at du skærer tænder – det kan for eksempel være:

 • Hovedpine eller nakkespændinger
 • Smerter i kæbemusklerne, når du for eksempel gaber
 • Smerter over kindben
 • Tandpres

Tag kontakt til os, hvis du oplever nogen af ovenstående symptomer eller er blevet anbefalet det af en partner. Vi sidder klar til at rådgive og vejlede dig i forhold til din specifikke tandsituation.

 

Hvem kan med fordel bruge en bideskinne?

Hvis du oplever et af ovenstående symptomer, eller hvis du allerede ved, at du skærer tænder, kan en bideskinne, eller bidskinne, hjælpe dig. Husk dog på, at selvom den hjælper med at aflaste slid på tænderne, og hjælper dine kæbemuskler med at slappe af, fjerner en bideskinne ikke den underliggende årsag til, at du skærer tænder.

Det kan selvfølgelig være en dårlig vane, men det kan også være et udslag af stress, angst eller anden anspændelse.

Hvis du mistænker, at du skærer tænder som følge af skævt bid, kan du overveje, om ikke der er behov for en decideret tandregulering.

 

Hvad koster en bideskinne?

Prisen på en bideskinne afhænger af, præcist hvilken type bideskinne du skal have. Både forundersøgelse og selve bideskinnen er tilskudsberettiget hos Sygeforsikring Danmark.

Priserne er eksempler fra en af vores klinikker og kan variere fra klinik til klinik:

  Fra
  Blød bidskinne2.420 kr.
  Hård bidskinne5.800 kr.

   

  Bideskinne hos tandlægen eller på apoteket?

  Du har måske hørt, at man også kan finde bideskinner hos sit lokale apotek – og det er også rigtigt. Vi vil dog altid anbefale, at du får lavet en bideskinne hos tandlægen. Hos os får du nemlig lavet en skinne, som passer til lige nøjagtigt dine tænder. 

  Samtidig bruger vi første konsultation på at vurdere dine tænder, og den vej igennem kan vi se, hvorvidt dine smerter og gener skyldes, at du skærer tænder. Derfra kan vi så vurdere, hvorvidt en bideskinne er en god løsning for dig.

   

  Få en individuelt tilpasset bideskinne i forskellige materialer

  Blød og hård bidskinne

  Der findes flere forskellige typer af bideskinner. De findes i både hårde eller bløde varianter, ligesom du kan finde nogle, der er designet specifikt som bideskinner kun til fortænderne og andre lignende variationer. Med en bideskinne ophæves dit normale sammenbid, så tænderne frit kan bevæge sig derhen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være.

  Om du skal vælge en blød eller en hård bideskinne afhænger i høj grad af, præcist hvad din situation er. Hvis du skærer tænder, vil det oftest være den hårde variant, som er mest optimal for dig. Omvendt vil det oftest være den bløde, som er optimal, hvis du har gener, fordi du bider tænderne hårdt sammen. Dog er der mange, som både skærer tænder og presser tænderne hårdt sammen, hvor vi i så fald oftest anbefaler at vælge en hård variant.

  Den hårde bideskinne, der har en indvendig blød kerne, er generelt også den mest holdbare af de to, ligesom den, set over en bred kam, har størst effekt. 

  Når du får en behandling hos Colosseum Tandlægerne, foretager vi altid en grundig vurdering i forhold til, hvilken type bideskinne der vil passe bedst til din situation. Når den vurdering er lavet, vil der blive lavet en speciallavet bideskinne ud fra dit tandaftryk. Det betyder altså, at bideskinnen passer perfekt til dine tænder.

  Vær dog opmærksom på, at den hårde bideskinne kan kræve lidt mere tilvænning end den bløde variant.

   

  Bliv konsulteret hos Colosseum Tandlægerne

  Ved din første konsultation foretager vi en vurdering af, hvorvidt en behandling med bideskinne er det rette for dig. Herefter tager vi et aftryk af dine tænder, som skal anvendes under fremstillingen af dine personlige skinner. Du vil primært skulle bruge skinnerne om natten alt efter dine individuelle behov.

   

  Vi hjælper over hele landet

  Hos Colosseum Danmark har vi 30 klinikker fordelt over hele landet, hvorfor du altid kan finde kompetent behandling inden for rækkevidde. Du kan se præcis, hvor i landet vi befinder os lige her.

  Hvis du vil se, hvad vores tidligere patienter siger om os, kan du kigge på vores Trustpilot, hvor vi har over 200 anmeldelser.

  Disse klinikker tilbyder denne behandling