Begyndende hul i tanden
Viden om

Begyndende hul i tanden? Sådan føles det, og her er, hvad du skal gøre

Indholdsfortegnelse

Mistænker du et begyndende hul i en af dine tænder, er du kommet til det helt rigtige sted. I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvordan et begyndende hul i tanden ser ud, hvordan det føles, og hvad du skal stille op med det.

Huller i tænderne er selvfølgelig noget, vi alle gerne vil undgå. Dels er det en kilde til smerter og gener, og dels er det skadeligt for tænderne. Derfor skal du selvfølgelig være opmærksom på, om der er begyndende huller på vej i tænderne, så du undgår, at det udvikler sig.

Begyndende huller i tænderne, samt det man kalder inaktive caries, behøver i udgangspunktet ikke behandling, da noget af dit eget spyt kan være med til at reparere caries-angrebet, hvis din mundhygiejne er god. Når et hul er begyndende, betyder det nemlig, at overfladen ikke er brudt endnu. Derfor kan du sagtens forhindre, at et begyndende hul udvikler sig til et reelt hul i tanden.

Det kræver dog, at din mundhygiejne er i top, da hullet ellers vil have mulighed for at udvikle sig til et større hul, som en tandlæge vil skulle ordne for dig. Derfor kan det regelmæssige tandlægebesøg altså godt betale sig, da det sparer dig for både penge og timer i tandlægestolen, hvis et begyndende hul opdages, inden det udvikler sig til et reelt hul.

Sådan ser et begyndende hul i tanden ud

Jo tidligere et begyndende hul i tanden opdages, jo bedre er det. For når du opdager det tilpas tidligt, er udsigterne til følgevirkninger lavere. Derfor er det vigtigt, at du kan genkende et begyndende hul i tanden, når du ser eller mærker det.

Desværre er alle begyndende huller ikke synlige med det blotte øje, men vil kræve røntgenbilleder at opdage. Det kan eksempelvis være, hvis det begyndende hul befinder sig mellem tænderne. Derfor anbefaler vi også altid regelmæssige eftersyn, så hullerne kan opdages i tide.

Der er dog visse kendetegn, der kan ses med det blotte øje, som kan være tegn på et begyndende hul i tanden. Her er tre klassiske kendetegn på et begyndende hul i tanden:

  • Mørke områder på tandoverfladen. Ses ofte som sorte, grålige eller brunlige pletter
  • Hvide rander langs tandkødet
  • Opløsning af emalje, der f.eks. kan vise sig ved at mindre tandstykker falder af

Hvordan føles et begyndende hul i tanden?

Udover en række visuelle kendetegn er der selvfølgelig også nogle ting, du selv vil kunne mærke til, der kan være tegn på et begyndende hul i din tand. Eksempelvis vil tanden være en smule mere sårbar, hvilket kan føre til jag eller isninger, når du spiser eller drikker noget varmt, koldt, sødt eller surt.

Dårlig ånde eller mundtørhed kan også være et tegn på et begyndende hul, ligesom du også kan opleve ømt, hævet og blødende tandkød i området omkring tanden med det begyndende hul.

Generelt for både visuelle og følte symptomer kan det siges, at jo mere fremskredent hullet i tanden er, jo voldsommere vil symptomerne være.

Sådan undgår du begyndende huller i fremtiden

Hvis du gerne vil mindske risikoen for, at begyndende huller opstår i dine tænder i fremtiden, kommer her et par konkrete tips og tricks, du nemt kan implementere i din hverdag.

  • Børst tænder to gange dagligt i min. 2 minutter (brug gerne en elektrisk tandbørste, da de giver en bedre børstning)
  • Brug fluorholdig tandpasta
  • Supplér din aftenrutine med brug af tandtråd til at fjerne de bakterier mellem tænderne, som tandbørsten ikke kan få med
  • Kig på kosten – Minimér indtaget af sukkerholdig mad og drikke, og undgå for mange klæbrige fødevarer (f.eks. chips), som nemt sætter sig fast i tænderne.

Er uheldet ude, kan du altid få behandlet dit hul i tanden af vores kompetente fagpersonale.

Find en klinik nær dig i dag

Ofte stillede spørgsmål til begyndende huller i tænderne

Det er ikke altid at de begyndende huller kan ses, men de kan vise sig som lidt mørkere områder ovenpå tændernes tyggeflader eller som små hvide områder på tænderne langs med tandkødet.

Nej et hul i tanden kan ikke børstes væk, men tandbørstning kan være med til at holde hullerne nede.

Hvis først hullet er på vej frem, forsvinder det ikke af sig selv. Men du kan holde det nede med god tandbørstning.